Pieczone pierogi z mięsem

Przepis na Pieczone pierogi z mięsem
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pieczone pierogi z mięsem to przepis na przepyszne, tradycyjne pierogi z farszem z mielonej wołowiny i cebuli, zamknięte w pierogowym cieście i upieczone w piekarniku. Taka wersja przyrządzenia pierogów wymaga mniej tłuszczu, dzięki temu ma mniej kalorii. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczone pierogi z mięsem

  1. Farsz z mięsa: rozgrzać 2 łyżki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę do złotego koloru, a następnie wyjąć z patelni i odstawić.
  2. Dodać pozostałe 2 łyżki oleju na patelnię i rozgrzać przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodać wołowinę i smażyć, aż mięso będzie rumiane, rozdrabniając widelcem na małe kawałki. Odsączyć tłuszcz.
  3. Umieścić wołowinę, smażoną cebulę, sól i pieprz w blenderze lub robocie kuchennym i miksować na wysokich obrotach przez 5 do 7 sekund. Odstawić.
  4. Ciasto: w średniej misce wymieszać mąkę z solą i jajkiem. Dodać wodę, po trochę na raz, aż powstanie gęste ciasto. Ugniatać ciasto przez 2 do 4 minut na powierzchni lekko posypanej mąką. Rozwałkować ciasto do 1/2cm grubości.
  5. Szklanką lub foremką wyciąć koła o średnicy około 7 cm. Nagrzać piekarnik do 200°C.
  6. Nałożyć 1 łyżkę farszu na połowę każdego kawałka ciasta. Brzegi ciasta zwilżyć niewielką ilością wody. Złożyć ciasto zakrywając farsz i docisnąć krawędzie, najpierw palcami, a następnie widelcem.
  7. Wyłożyć pierogi na lekko wysmarowaną blaszkę i piec przez 30 minut, do złocisto-brązowego koloru. Posmarować roztopionym masłem i podawać ciepłe.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.