Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pieczone pierogi z mięsem
70 min
średni
02.11.2023
Pieczone pierogi z mięsem to przepis na przepyszne, tradycyjne pierogi z farszem z mielonej wołowiny i cebuli, zamknięte w pierogowym cieście i upieczone w piekarniku. Taka wersja przyrządzenia pierogów wymaga mniej tłuszczu, dzięki temu ma mniej kalorii. Polecamy.
Jak zrobić pieczone pierogi z mięsem
- Farsz z mięsa: rozgrzać 2 łyżki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę do złotego koloru, a następnie wyjąć z patelni i odstawić.
- Dodać pozostałe 2 łyżki oleju na patelnię i rozgrzać przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodać wołowinę i smażyć, aż mięso będzie rumiane, rozdrabniając widelcem na małe kawałki. Odsączyć tłuszcz.
- Umieścić wołowinę, smażoną cebulę, sól i pieprz w blenderze lub robocie kuchennym i miksować na wysokich obrotach przez 5 do 7 sekund. Odstawić.
- Ciasto: w średniej misce wymieszać mąkę z solą i jajkiem. Dodać wodę, po trochę na raz, aż powstanie gęste ciasto. Ugniatać ciasto przez 2 do 4 minut na powierzchni lekko posypanej mąką. Rozwałkować ciasto do 1/2cm grubości.
- Szklanką lub foremką wyciąć koła o średnicy około 7 cm. Nagrzać piekarnik do 200°C.
- Nałożyć 1 łyżkę farszu na połowę każdego kawałka ciasta. Brzegi ciasta zwilżyć niewielką ilością wody. Złożyć ciasto zakrywając farsz i docisnąć krawędzie, najpierw palcami, a następnie widelcem.
- Wyłożyć pierogi na lekko wysmarowaną blaszkę i piec przez 30 minut, do złocisto-brązowego koloru. Posmarować roztopionym masłem i podawać ciepłe.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze