Pieczone udka z kurczaka w aromatycznej marynacie

Przepis na Pieczone udka z kurczaka w aromatycznej marynacie
Czas przygotowania90 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 120 ml octu ryżowego
  • 5 łyżek miodu
  • 80 ml sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu chili z czosnkiem (Sriracha)
  • 3 łyżki posiekanego czosnku
  • sól do smaku
  • 8 udek z kurczaka
  • 1 łyżka posiekanej cebulki dymki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczone udka z kurczaka w aromatycznej marynacie

  1. W miseczce porządnie wymieszać ocet z miodem, sosem sojowym, olejem sezamowym, sosem chili, czosnkiem i solą. Połowę tej marynaty wlać do woreczka z suwakiem lub z innym zamknięciem.
  2. Dodać kurczaka, wycisnąć z woreczka całe powietrze, a worek zamknąć szczelnie. Potrząsać przez chwilę, aby kurczak pokrył się marynatą. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Raz lub dwa odwrócić kurczaka w worku na drugą stronę.
  3. Po upływie godziny rozgrzać piekarnik do 220°C (gaz: 7).
  4. Pozostałą połowę marynaty wlać do rondelka i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3-5 minut, często mieszając. Gotować, aż sos zgęstnieje.
  5. Wyjąć kurczaka z woreczka; marynatę pozostałą w woreczku wylać. Ułożyć udka w naczyniu żaroodpornym i posmarować 1/3 zagęszczonej marynaty z rondelka.
  6. Piec przez 30 minut, po 10 minutach smarując jeszcze marynatą z rondelka.
  7. Odstawić na 5-10 minut. W tym czasie ponownie zagotować marynatę pozostałą w rondelku. Gotować przez 1-2 minuty.
  8. Podawać kurczaka polanego dodatkową marynatą i posypanego cebulką dymką.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.