Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pieczone ziemniaki faszerowane serem i boczkiem
80 min
średni
02.11.2023
Pieczone ziemniaki faszerowane serem i boczkiem to ziemniaki zapiekane w piekarniku, wypełnione kremowym farszem, przygotowanym z połączenia sera, boczku i majonezu. To efektowne danie, które dobrze sprawdzi się podczas wizyty gości. Polecamy.
Składniki
- 4 duże ziemniaki do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- 6-8 plasterków boczku (nie wędzonego)
- 85 g sera żółtego, startego
- 4-5 łyżek majonezu
- natka pietruszki, posiekana
Jak zrobić pieczone ziemniaki faszerowane serem i boczkiem
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
- Ziemniaki wyszorować, osuszyć, posmarować oliwą, ponakłuwać w kilku miejscach i piec przez ok 50 min – aż będą miękkie.
- Boczek usmażyć na patelni, zdjąć i drobno posiekać.
- Wymieszać z boczkiem z serem i majonezem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Upieczone ziemniaki nieco przestudzić, naciąć wzdłuż lub na krzyż, lekko rozchylić i nałożyć do każdego nadzienie. Włożyć na 3-5 min do jeszcze ciepłego piekarnika, abo ser się podtopił.
- Wyjąć, posypać pietruszką i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze