Pieczone ziemniaki faszerowane serem i boczkiem

Przepis na Pieczone ziemniaki faszerowane serem i boczkiem
Czas przygotowania80 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pieczone ziemniaki faszerowane serem i boczkiem to ziemniaki zapiekane w piekarniku, wypełnione kremowym farszem, przygotowanym z połączenia sera, boczku i majonezu. To efektowne danie, które dobrze sprawdzi się podczas wizyty gości. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczone ziemniaki faszerowane serem i boczkiem

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  2. Ziemniaki wyszorować, osuszyć, posmarować oliwą, ponakłuwać w kilku miejscach i piec przez ok 50 min – aż będą miękkie.
  3. Boczek usmażyć na patelni, zdjąć i drobno posiekać.
  4. Wymieszać z boczkiem z serem i majonezem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  5. Upieczone ziemniaki nieco przestudzić, naciąć wzdłuż lub na krzyż, lekko rozchylić i nałożyć do każdego nadzienie. Włożyć na 3-5 min do jeszcze ciepłego piekarnika, abo ser się podtopił.
  6. Wyjąć, posypać pietruszką i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.