Pieguski cynamonowe

Przepis na Pieguski cynamonowe
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 340 g półsłodkich groszków czekoladowych
  • 225 g miękkiego masła
  • 165 g (3/4 szklanki) brązowego cukru
  • 100 g (1/2 szklanki) białego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
  • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 250 g (3 szklanki) płatków owsianych
  • 115 g (1 szklanka) orzechów włoskich, posiekanych

Promocje na składniki

Jak zrobić pieguski cynamonowe

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  2. W dużej misce miksować masło z białym i brązowym cukrem na średniej prędkości miksera przez ok. 4 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta.
  3. Dodać jajko i wanilię i zmiksować na niskiej prędkości.
  4. Przesiać mąkę z sodą, solą, cynamonem i gałką i dodać do ciasta. Dobrze wymieszać.
  5. Dodać płatki, wymieszać, a na koniec dodać groszki czekoladowe i orzechy i znów wymieszać.
  6. Nakładać łyżką kupki ciasta na suchą blachę do pieczenia.
  7. Piec przez 8-9 minut jeśli ciastka mają być nieco ciągniste, lub 10-11 minut – jeśli mają być chrupiące.
  8. Po wyjęciu z piekarnika studzić chwilę na blaszce, a następnie przełożyć na metalową kratkę aby całkiem ostygły. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.