Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pieguski cynamonowe
25 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 340 g półsłodkich groszków czekoladowych
- 225 g miękkiego masła
- 165 g (3/4 szklanki) brązowego cukru
- 100 g (1/2 szklanki) białego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
- 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 250 g (3 szklanki) płatków owsianych
- 115 g (1 szklanka) orzechów włoskich, posiekanych
Jak zrobić pieguski cynamonowe
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
- W dużej misce miksować masło z białym i brązowym cukrem na średniej prędkości miksera przez ok. 4 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta.
- Dodać jajko i wanilię i zmiksować na niskiej prędkości.
- Przesiać mąkę z sodą, solą, cynamonem i gałką i dodać do ciasta. Dobrze wymieszać.
- Dodać płatki, wymieszać, a na koniec dodać groszki czekoladowe i orzechy i znów wymieszać.
- Nakładać łyżką kupki ciasta na suchą blachę do pieczenia.
- Piec przez 8-9 minut jeśli ciastka mają być nieco ciągniste, lub 10-11 minut – jeśli mają być chrupiące.
- Po wyjęciu z piekarnika studzić chwilę na blaszce, a następnie przełożyć na metalową kratkę aby całkiem ostygły. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze