Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pieguski gryczane
25 min
średni
02.11.2023
Pieguski gryczane to ciasteczka pieczone na mące gryczanej i pełnoziarnistej, z dodatkiem czekoladowych piegów. Te zdrowe i pełne składników odżywczych ciasteczka dobrze sprawdzą się nie tylko jako słodka przekąska, ale także jako drugie śniadanie, np. do szkoły czy pracy. Polecamy.
Spis treści:
Składniki
- 165 g margaryny do pieczenia
- 1 szkl. białego cukru
- 1 szkl. brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
- 2 jajka
- 2 szklanki przesianej mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki półsłodkich groszków czekoladowych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Jak zrobić pieguski gryczane
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Porządnie natłuścić blaszki do pieczenia.
- Zmiksować margarynę z cukrem białym i brązowym, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać wanilię i jajka i wymieszać.
- W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki z sodą i solą i dodawać do masy maślanej, cały czas mieszając.
- Dodać groszki czekoladowe i orzechy i wymieszać.
- Nakładać łyżką kupki ciasta na blachę. Piec przez 10-12 minut, aż w środku będą dobre.
- Studzić 5 minut na blaszce, a następnie przełożyć na metalową kratkę aby całkiem wystygły.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze