Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pierogi z serem
30 min
średni
02.11.2023
Pierogi z serem to zdrowa i lekka propozycja obiadowa. Farsz przygotowany z białego sera, w pysznym cieście pierogowym zasmakuje każdemu. Podać można je zarówno na słodko – np. ze świeżymi owocami i cukrem pudrem, jak i na wytrawnie np. podsmażone z cebulką i posypane szczypiorkiem.
Spis treści:
Jak zrobić pierogi z serem
- W średniej misce wymieszać 2 jajka z mlekiem, mąką oraz solą, aby powstało miękkie ciasto. Rozwałkować ciasto wystarczająco cienko, aby otrzymać około dwunastu 10 cm kwadratów.
- W międzyczasie w dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę.
- W średniej misce wymieszać ser z 2 jajkami i solą. Nakładać na kwadratowe kawałki ciasta. Zgnieść razem dwa brzegi ciasta tak, żeby farsz pozostał w środku, a następnie wrzucić do wrzącej wody.
- Gotować przez około 8 do 10 minut lub do momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię wody.
- Można podawać na wytrawie lub na słodko.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze