Pierogi z serem

Przepis na Pierogi z serem
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pierogi z serem to zdrowa i lekka propozycja obiadowa. Farsz przygotowany z białego sera, w pysznym cieście pierogowym zasmakuje każdemu. Podać można je zarówno na słodko – np. ze świeżymi owocami i cukrem pudrem, jak i na wytrawnie np. podsmażone z cebulką i posypane szczypiorkiem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 235 ml (1 szkl.) mleka
  • 375 g (3 szkl.) mąki
  • 1 łyżeczka soli i szczypta do farszu
  • 450 g (2 szkl.) sera białego, odsączonego

Promocje na składniki

Jak zrobić pierogi z serem

  1. W średniej misce wymieszać 2 jajka z mlekiem, mąką oraz solą, aby powstało miękkie ciasto. Rozwałkować ciasto wystarczająco cienko, aby otrzymać około dwunastu 10 cm kwadratów.
  2. W międzyczasie w dużym garnku doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę.
  3. W średniej misce wymieszać ser z 2 jajkami i solą. Nakładać na kwadratowe kawałki ciasta. Zgnieść razem dwa brzegi ciasta tak, żeby farsz pozostał w środku, a następnie wrzucić do wrzącej wody.
  4. Gotować przez około 8 do 10 minut lub do momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię wody.
  5. Można podawać na wytrawie lub na słodko.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.