Pizza neapolitańska

Przepis na Pizza neapolitańska
Czas przygotowania35 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pizza neapolitańska to przepis na pyszne ciasto na pizzę. Dodatki i sosy można wybrać wedle własnego uznania.

Składniki

  • 500 g wody o temperaturze pokojowej
  • 900 g mąki
  • 8 g świeżych drożdży piwnych (lub 4 g suchych drożdży piwnych)
  • 20 g soli

Promocje na składniki

Jak zrobić pizza neapolitańska

  1. Wyrabiamy wodę z 250 g mąki przez 2 minuty. Zakrywamy i zostawiamy na 30 minut – dzięki temu ciasto będzie elastyczniejsze.
  2. Po 30 minutach wracamy do wyrabiania ciasta. Dodajemy drożdże (mogą być rozpuszczone w odrobinie wody). Dodajemy 50-70 g mąki. Kiedy mąka się wchłonie, dodajemy sól i kontynuujemy dodawanie małych ilości mąki. Ugniatamy przez 15-20 minut, aż do otrzymania jednolitego ciasta. Owijamy je przezroczystą folią i wkładamy na noc do lodówki. Jeśli nie mamy tyle czasu umieszczamy je w lodówce na chociaż na godzinę.
  3. Wyjmujemy je z lodówki 30 minut przed użyciem. Kroimy ciasto na kawałki 250-300 gramowe i formujemy z nich okrągłe kulki.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (250-300 stopni). Rozgniatamy ciasto, zostawiając odrobinę wyższe brzegi (powinny mieć około 2 cm). Dodajemy ulubione dodatki, po czym wkładamy pizzę do piekarnika i pieczemy przez 4-6 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.