Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pizza neapolitańska
35 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Pizza neapolitańska to przepis na pyszne ciasto na pizzę. Dodatki i sosy można wybrać wedle własnego uznania.
Spis treści:
Jak zrobić pizza neapolitańska
- Wyrabiamy wodę z 250 g mąki przez 2 minuty. Zakrywamy i zostawiamy na 30 minut – dzięki temu ciasto będzie elastyczniejsze.
- Po 30 minutach wracamy do wyrabiania ciasta. Dodajemy drożdże (mogą być rozpuszczone w odrobinie wody). Dodajemy 50-70 g mąki. Kiedy mąka się wchłonie, dodajemy sól i kontynuujemy dodawanie małych ilości mąki. Ugniatamy przez 15-20 minut, aż do otrzymania jednolitego ciasta. Owijamy je przezroczystą folią i wkładamy na noc do lodówki. Jeśli nie mamy tyle czasu umieszczamy je w lodówce na chociaż na godzinę.
- Wyjmujemy je z lodówki 30 minut przed użyciem. Kroimy ciasto na kawałki 250-300 gramowe i formujemy z nich okrągłe kulki.
- Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (250-300 stopni). Rozgniatamy ciasto, zostawiając odrobinę wyższe brzegi (powinny mieć około 2 cm). Dodajemy ulubione dodatki, po czym wkładamy pizzę do piekarnika i pieczemy przez 4-6 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze