Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Podudzie jagnięce
120 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 jagnięcych podudzi
- 1 cebula, z grubsza posiekana
- 2 marchewki, pokrojone
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 3 świeże liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- goździki, pozostawione w całości
- 2 łyżki zwykłej mąki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 350 ml białego wina
- 500 ml bulionu jagnięcego lub z kurczaka
Jak zrobić podudzie jagnięce
- Rozgrzej piekarnik do 200 ° C z termowentylacją. Wlej olej na patelnię i po kolei lub po dwa podsmażaj kawałki mięsa tak, aby się delikatnie przysmażyły.
- Wyjmij jagnięcinę, wrzuć cebulę i marchewkę i smaż przez 5 minut, aż zaczną brązowieć. Wmieszaj zioła i czosnek i smaż jeszcze kilka minut.
- Dodaj mąkę i przecier pomidorowy, dopraw do smaku, a następnie zalej winem i bulionem.
- Wrzuć podudzia do naczynia żaroodpornego. Duś pod przykryciem lub folią w piekarniku, przez 1½-2 godziny, aż jagnię będzie miękkie. Wyciągnij mięso z sosu i odłóż na bok.
- Połóż sos z naczynia na patelnię i podgrzewaj, aż część wody wyparuje. Kiedy jest już gotowy podawaj.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze