Polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi śliwkami

Przepis na Polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi śliwkami
Czas przygotowania90 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi śliwkami to pyszne, soczyste mięso wieprzowe, faszerowane kandyzowanym imbirem, pomarańczą i suszonymi śliwkami. Polecamy podawać z pieczonymi, młodymi ziemniaczkami i wybraną sałatką.

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 170 g każda)
  • 1 duża pomarańcza
  • 50 g suszonych śliwek
  • 3 kawałki kandyzowanego imbiru pokrojone w cienkie plasterki
  • 300 ml wytrawnego cydru

Promocje na składniki

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi śliwkami

  1. Ułożyć polędwiczki na desce, nakroić każdą wzdłuż nie przekrawając do końca. Rozłożyć polędwiczki i lekko rozpłaszczyć.
  2. Otrzeć skórkę z pomarańczy i odłożyć na później. Małym nożykiem o ząbkowanym ostrzu usunąć z pomarańczy białe błony, a następnie wykroić cząstki miąższu. Ułożyć na rozkrojonej powierzchni jednej polędwiczki.
  3. Przykryć pokrojonymi w plasterki lub na kawałki śliwkami i imbirem, posypać skórką otartą z pomarańczy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Ułożyć drugą polędwiczkę na pierwszej przekrojoną stroną w dół i delikatnie przycisnąć. Zwinąć mięso, związać sznurkiem kuchennym. Odłożyć.
  5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
  6. Ułożyć polędwice w dużej brytfannie i wlać cydr. Piec godzinę, aż z nakłutej czubkiem noża polędwiczki będzie wyciekać przezroczysty sok.
  7. Wyjąć mięso z brytfanny, przykryć folią aluminiową i pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
  8. Pokroić mięso na plastry i podawać z warzywami, polane sosem, które z niego wyciekł.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.