Pulpeciki ze szczupaka w sosie koperkowym

Przepis na Pulpeciki ze szczupaka w sosie koperkowym
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pulpeciki ze szczupaka w sosie koperkowym to rybne, gotowane pulpety podawane z sosem koperkowym. Świetnie sprawdzą się jako obiad w towarzystwie ziemniaków gotowanych lub puree. Polecamy ten alternatywny przepis na pulpety.

Składniki

  • 2 kromki stostowanego białego pieczywa, odkroić skórkę
  • 225 ml schłodzonej śmietanki (48%)
  • 500 g filetów ze szczupaka lub z tilapii
  • 1 schłodzone białko
  • sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1,25 l bulionu rybnego
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • Sos:
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebulka, obrana i drobno posiekana
  • 115 ml wytrawnego białego wina
  • 115 ml śmietanki (48%)
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
  • sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku

Promocje na składniki

Jak zrobić pulpeciki ze szczupaka w sosie koperkowym

  1. Metalową miskę wstawić do zamrażalnika aby się schłodziła.
  2. Do innej miski włożyć tosty i polać śmietaną. Rozgnieść widelcem, aby powstała gładka masa, a następnie schłodzić w lodówce.
  3. Bardzo drobno zmiksować rybę w robocie kuchennym. Przełożyć ją do schłodzonej metalowej miski i wmieszać białko. Doprawić solą, pieprzem i gałką, a następnie wymieszać ze śmietaną. Schłodzić.
  4. W szerokim garnku wymieszać bulion rybny z winem i doprowadzić do wrzenia. Garnek musi być na tyle duży, aby pomieścić wszystkie pulpeciki w jednej warstwie. Zmniejszyć ogień; płyn powinien delikatnie się gotować, aby pulpety się nie rozpadły.
  5. Za pomocą dwóch łyżeczek formować małe pulpety i delikatnie wkładać je na gotujący bulion z winem. Przykryć garnek i gotować przez 20 minut, lub do chwili, aż się w środku ugotują.
  6. W międzyczasie przygotować sos: stopić masło w małym rondlu i zeszklić na nim cebulkę. Dodać wino i gotować przez 10-15 minut.
  7. Gdy sos będzie już lekko zredukowany, wmieszać śmietanę i koperek i podgrzać całość, ale nie zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Wyjąc pulpety z bulionu za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć je na ciepłym dużym półmisku. Polać sosem i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.