Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pulpeciki ze szczupaka w sosie koperkowym
50 min
średni
02.11.2023
Pulpeciki ze szczupaka w sosie koperkowym to rybne, gotowane pulpety podawane z sosem koperkowym. Świetnie sprawdzą się jako obiad w towarzystwie ziemniaków gotowanych lub puree. Polecamy ten alternatywny przepis na pulpety.
Składniki
- 2 kromki stostowanego białego pieczywa, odkroić skórkę
- 225 ml schłodzonej śmietanki (48%)
- 500 g filetów ze szczupaka lub z tilapii
- 1 schłodzone białko
- sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1,25 l bulionu rybnego
- 250 ml wytrawnego białego wina
- Sos:
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebulka, obrana i drobno posiekana
- 115 ml wytrawnego białego wina
- 115 ml śmietanki (48%)
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
- sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
Jak zrobić pulpeciki ze szczupaka w sosie koperkowym
- Metalową miskę wstawić do zamrażalnika aby się schłodziła.
- Do innej miski włożyć tosty i polać śmietaną. Rozgnieść widelcem, aby powstała gładka masa, a następnie schłodzić w lodówce.
- Bardzo drobno zmiksować rybę w robocie kuchennym. Przełożyć ją do schłodzonej metalowej miski i wmieszać białko. Doprawić solą, pieprzem i gałką, a następnie wymieszać ze śmietaną. Schłodzić.
- W szerokim garnku wymieszać bulion rybny z winem i doprowadzić do wrzenia. Garnek musi być na tyle duży, aby pomieścić wszystkie pulpeciki w jednej warstwie. Zmniejszyć ogień; płyn powinien delikatnie się gotować, aby pulpety się nie rozpadły.
- Za pomocą dwóch łyżeczek formować małe pulpety i delikatnie wkładać je na gotujący bulion z winem. Przykryć garnek i gotować przez 20 minut, lub do chwili, aż się w środku ugotują.
- W międzyczasie przygotować sos: stopić masło w małym rondlu i zeszklić na nim cebulkę. Dodać wino i gotować przez 10-15 minut.
- Gdy sos będzie już lekko zredukowany, wmieszać śmietanę i koperek i podgrzać całość, ale nie zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
- Wyjąc pulpety z bulionu za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć je na ciepłym dużym półmisku. Polać sosem i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze