Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Purée z dyni
35min
średni
02.11.2023
Puree z dyni, tak popularne jesienią, może stanowić podstawę do wielu deserów i wypieków przez cały rok. Łatwe i szybkie do przygotowania puree wystarczy dobrze zapasteryzować i można cieszyć się nim długie miesiące.
Spis treści:
Składniki
- 750g dyni
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić purée z dyni
- Aby ugotować dynię, obierz ją i oddziel pestki, a następnie pokrój w równe kostki.
- Umieść kostki w naczyniu do gotowania na parze lub w durszlaku nad garnkiem gotującej się wody i gotuj tak przez 10 minut. Za pomocą noża lub widelca sprawdź czy jest miękka, jeśli nie, gotuj przez kolejne parę minut.
- Zblenduj i delikatnie przypraw.
- Możesz też ugotować dynię w mikrofali, przekrój ją na pół (nie musisz jej obierać, ani wycinać pestek) i włóż do mikrofali na 20min. Następnie sprawdź czy dynia jest już miękka. Zblenduj i delikatnie przypraw.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze