Purée z dyni

Przepis na Purée z dyni
Czas przygotowania35min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Puree z dyni, tak popularne jesienią, może stanowić podstawę do wielu deserów i wypieków przez cały rok. Łatwe i szybkie do przygotowania puree wystarczy dobrze zapasteryzować  i można cieszyć się nim długie miesiące.

Składniki

  • 750g dyni
  • sól i pieprz do smaku

Promocje na składniki

Jak zrobić purée z dyni

  1. Aby ugotować dynię, obierz ją i oddziel pestki, a następnie pokrój w równe kostki.
  2. Umieść kostki w naczyniu do gotowania na parze lub w durszlaku nad garnkiem gotującej się wody i gotuj tak przez 10 minut. Za pomocą noża lub widelca sprawdź czy jest miękka, jeśli nie, gotuj przez kolejne parę minut.
  3. Zblenduj i delikatnie przypraw.
  4. Możesz też ugotować dynię w mikrofali, przekrój ją na pół (nie musisz jej obierać, ani wycinać pestek) i włóż do mikrofali na 20min. Następnie sprawdź czy dynia jest już miękka. Zblenduj i delikatnie przypraw.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.