Puree z pieczonej dyni

Przepis na Puree z pieczonej dyni
Czas przygotowania90 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Puree z pieczonej dyni to podstawowe puree, które może być zarówno dodatkiem jak i bazą do wielu dań. Takie puree dzięki przyprawom można przygotować na słodko lub na wytrawnie. Polecamy ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić puree z pieczonej dyni

  1. Nagrzać piekarnik do 200 C.
  2. Spód i brzegi brytfanki do pieczenia albo głębokiej formy do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
  3. Dynię przekroić na pół lub w ćwiartki (w zależności od jej wielkości) i ułożyć na folii przeciętą stroną w dół. Wlać odrobinę wody i piec, aż dynia będzie miękka – około 1 godzinę.
  4. Odstawić, aby przestygła, a następnie wyskrobać nasiona. Obrać ze skóry i przetrzeć dynię przez sito. Puree przechowywać w lodówce lub zamrozić w specjalnych woreczkach.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.