Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Puree z pieczonej dyni
90 min
średni
02.11.2023
Puree z pieczonej dyni to podstawowe puree, które może być zarówno dodatkiem jak i bazą do wielu dań. Takie puree dzięki przyprawom można przygotować na słodko lub na wytrawnie. Polecamy ten przepis.
Składniki
- 1 dynia
Jak zrobić puree z pieczonej dyni
- Nagrzać piekarnik do 200 C.
- Spód i brzegi brytfanki do pieczenia albo głębokiej formy do pieczenia wyłożyć folią aluminiową.
- Dynię przekroić na pół lub w ćwiartki (w zależności od jej wielkości) i ułożyć na folii przeciętą stroną w dół. Wlać odrobinę wody i piec, aż dynia będzie miękka – około 1 godzinę.
- Odstawić, aby przestygła, a następnie wyskrobać nasiona. Obrać ze skóry i przetrzeć dynię przez sito. Puree przechowywać w lodówce lub zamrozić w specjalnych woreczkach.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze