Quiche lorraine z boczkiem

Przepis na Quiche lorraine z boczkiem
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 g masła o temperaturze pokojowej
  • 5-6 łyżek zimnej wody
  • 250 g boczku pokrojonego w cienkie paski
  • 500 ml śmietany
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • czarny pieprz do smaku
  • szypta gałki muszkatołowej

Promocje na składniki

Jak zrobić quiche lorraine z boczkiem

  1. Za pomocą miksera, na wolnych obrotach wymieszać mąkę z solą i 120 g miękkiego masła aby powstało grudkowate ciasto.
  2. Dodać wodę i szybko wyrobić rękoma ciasto, ale nie ugniatać. Przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
  3. Boczek podsmażyć na patelni bez tłuszczu aż będzie chrupiący, osuszyć papierowym ręcznikiem i odstawić żeby ostygł.
  4. Okrągłą blachę (tortownicę) wysmarować tłuszczem, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód blachy. Ponakłuwać widelcem. Włożyć ponownie do lodówki (na ok. 20 minut).
  5. Śmietanę wymieszać z jajkami, żółtkami, solą, pieprzem i gałką.
  6. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
  7. Na cieście ułożyć ostudzone kawałki boczku, a następnie wylać na wierzch mieszaninę jajeczną.
  8. Piec quiche w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez 15-20 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.