Racuchy z borówkami i cukrem pudrem

Przepis na Racuchy z borówkami i cukrem pudrem
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Racuchy z borówkami i cukrem pudrem to smakowita propozycja na słodką przekąskę lub deser. Sycące, puszyste racuchy dobrze smakują także z dodatkiem innych owoców sezonowych, np. malin lub jagód.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić racuchy z borówkami i cukrem pudrem

  1. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i drobnym cukrem. Zrobić zagłębienie w środku i wbić do niego jajko. Dodać esencję waniliową i wlać trochę mleka. Lekko roztrzepać jajko z mlekiem.
  2. Stopniowo wyrabiać z mąką, dolewając po odrobinie mleka. Kiedy ciasto będzie już dość gęste, ale zanim jeszcze dodamy całe mleko, starannie wyrobić, żeby nie było grudkowate.
  3. Stopniowo dodać resztę mleka i wyrobić jednolite ciasto.
  4. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill. Jeśli chcesz, aby borówki były w cieście to dodaj je do niego teraz, bezpośrednio przed smażeniem.
  5. Na patelni o średnicy 20–22 cm i z metalową rączką roztopić masło. Rozprowadzić je po dnie, wlać ciasto i smażyć na średnim ogniu, aż przyrumieni się od spodu.
  6. Ciasto ma wyrosnąć i niemal całkowicie ściąć się na wierzchu. Na powierzchni powinny być widoczne drobne pęcherzyki.
  7. Wstawić patelnię z metalową rączką do piekarnika, piec ok 5-6 min.
  8. Wyłożyć na talerze, posypać borówkami i cukrem pudrem. Podawać na ciepło.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.