Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Racuchy z borówkami i cukrem pudrem
20 min
średni
02.11.2023
Racuchy z borówkami i cukrem pudrem to smakowita propozycja na słodką przekąskę lub deser. Sycące, puszyste racuchy dobrze smakują także z dodatkiem innych owoców sezonowych, np. malin lub jagód.
Składniki
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100 ml chudego mleka
- 20 g masła
- 200 g borówek
- parę łyżeczek cukru pudru
Jak zrobić racuchy z borówkami i cukrem pudrem
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i drobnym cukrem. Zrobić zagłębienie w środku i wbić do niego jajko. Dodać esencję waniliową i wlać trochę mleka. Lekko roztrzepać jajko z mlekiem.
- Stopniowo wyrabiać z mąką, dolewając po odrobinie mleka. Kiedy ciasto będzie już dość gęste, ale zanim jeszcze dodamy całe mleko, starannie wyrobić, żeby nie było grudkowate.
- Stopniowo dodać resztę mleka i wyrobić jednolite ciasto.
- Rozgrzać piekarnik na funkcji grill. Jeśli chcesz, aby borówki były w cieście to dodaj je do niego teraz, bezpośrednio przed smażeniem.
- Na patelni o średnicy 20–22 cm i z metalową rączką roztopić masło. Rozprowadzić je po dnie, wlać ciasto i smażyć na średnim ogniu, aż przyrumieni się od spodu.
- Ciasto ma wyrosnąć i niemal całkowicie ściąć się na wierzchu. Na powierzchni powinny być widoczne drobne pęcherzyki.
- Wstawić patelnię z metalową rączką do piekarnika, piec ok 5-6 min.
- Wyłożyć na talerze, posypać borówkami i cukrem pudrem. Podawać na ciepło.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze