Rosół i kluski kładzione

Przepis na Rosół i kluski kładzione
Czas przygotowania180 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 1 cały kurczak (ok. 1 400 g)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego z liśćmi
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 300 ml rosółu drobiowego (opcjonalnie)
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 500 ml wody
  • 500 g mąki

Promocje na składniki

Jak zrobić rosół i kluski kładzione

  1. Umieścić kurczaka, cebulę i seler w dużym garnku, a następnie zalać wodą. Doprawić przyprawą do drobiu, zielem angielskim, bazylią, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczką pieprzu i solą ziołową.
  2. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, a następnie gotować wolnym ogniu przez około 2 godziny, lub do momentu, gdy mięso kurczaka będzie miękkie.
  3. Wyjąć kurczaka z wywaru i przecedzić wywar, aby usunąć przyprawy oraz fragmenty kości, które mogą się pojawić. Z powrotem wlać bulion do garnka, dodać gotowy rosół drobiowy i nadal gotować na wolnym ogniu. Odstawić kurczaka, żeby ostygnął.
  4. W średniej misce wymieszać ze jajka z oliwą z oliwek, 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką pieprzu i 2 szklankami wody. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać, aż mieszanina zgęstnieje.
  5. Za pomocą dużej łyżki i noża kłaść kluski na gotujący bulion: nałożyć na łyżkę ciasto i odcinając mały kawałek, wrzucać do bulionu.
  6. Powtarzać tę czynność, aż całe ciasto zostanie wykorzystane. Wymieszać, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  7. Tymczasem zdjąć skórę z kurczaka i wyjąć kości. Pokroić mięso na małe kawałki, dodać do bulionu, i dobrze podgrzać. Podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.