Ryba w cieście

Przepis na Ryba w cieście
Czas przygotowania50min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ryba w cieście to pyszna, soczysta ryba w chrupiącej panierce z ciasta. Złocista otoczka pasuje do każdego gatunku ryby i sprawia, że wygląda ona na talerzu wyjątkowo apetycznie. Polecamy.

Składniki

  • 600g filetów z ryby, pokrojonych w kawałki
  • olej roślinny do smażenia
  • 1½ łyżeczki chaat masala
  • kawałek imbiru o długości połowy palca, obrany i pokrojony na cienkie plasterki
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka czerwonego chili w proszku
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 140 g mąki z ciecierzycy

Promocje na składniki

Jak zrobić ryba w cieście

  1. Do marynaty zblenduj lub zetrzyj imbir, czosnek, sok z cytryny, kminek, proszek chili, 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu, 1 1/2 łyżki wody i 2 łyżeczki soli na gładką pastę. Połóż rybę w niemetalowej miseczce i przykryj marynatą. Pozostaw w lodówce na 30min.
  2. Wymieszaj mąkę ryżową i z ciecierzycy. Posyp rybę, aby dokładnie ją pokryć, a następnie odstaw na 10 minut.
  3. Napełnij wok lub duży rondel olejem, aby można było smażyć w nim na głębokim tłuszczu. Możesz też użyć do tego dobrze rozgrzanej frytkownicy (ok 190C).
  4. Wrzuć kilka kawałków ryby do gorącego oleju i smaż przez 2-3 minuty, aż uzyskasz złoty kolor. Przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Powtórz z pozostałymi kawałkami ryb.
  5. Posyp chaat masala i podawaj.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.