Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ryba w cieście
50min
średni
02.11.2023
Ryba w cieście to pyszna, soczysta ryba w chrupiącej panierce z ciasta. Złocista otoczka pasuje do każdego gatunku ryby i sprawia, że wygląda ona na talerzu wyjątkowo apetycznie. Polecamy.
Spis treści:
Składniki
- 600g filetów z ryby, pokrojonych w kawałki
- olej roślinny do smażenia
- 1½ łyżeczki chaat masala
- kawałek imbiru o długości połowy palca, obrany i pokrojony na cienkie plasterki
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka czerwonego chili w proszku
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 140 g mąki z ciecierzycy
Jak zrobić ryba w cieście
- Do marynaty zblenduj lub zetrzyj imbir, czosnek, sok z cytryny, kminek, proszek chili, 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu, 1 1/2 łyżki wody i 2 łyżeczki soli na gładką pastę. Połóż rybę w niemetalowej miseczce i przykryj marynatą. Pozostaw w lodówce na 30min.
- Wymieszaj mąkę ryżową i z ciecierzycy. Posyp rybę, aby dokładnie ją pokryć, a następnie odstaw na 10 minut.
- Napełnij wok lub duży rondel olejem, aby można było smażyć w nim na głębokim tłuszczu. Możesz też użyć do tego dobrze rozgrzanej frytkownicy (ok 190C).
- Wrzuć kilka kawałków ryby do gorącego oleju i smaż przez 2-3 minuty, aż uzyskasz złoty kolor. Przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Powtórz z pozostałymi kawałkami ryb.
- Posyp chaat masala i podawaj.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze