Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Rybne pierożki dim sum
45 min
średni
1
02.11.2023Rybne pierożki dim sum to pyszne, delikatne chińskie pierożki z farszem warzywno-rybnym. Świetne na lekki obiad lub przekąskę między posiłkami. Polecamy wszystkim amatorom kuchni orientalnej.
Składniki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 4 cebule dymki, posiekane
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 100 g młodych liści szpinaku, drobno posiekanych
- 280 g filetu z dorsza, bez skóry
- 1 białko jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 28 płatów ciasta wonton
- sól
- Do podania:
- sos sojowy
- świeża kolendra
Jak zrobić rybne pierożki dim sum
- Rozgrzać olej słonecznikowy w małym rondlu. Wrzucić marchewkę, imbir, czosnek oraz dymkę i gotować 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż marchewka nieco zmięknie.
- Dodać olej sezamowy i szpinak, gotować jeszcze kilka sekund, aż szpinak zrobi się miękki. Następnie znacznie zwiększyć ogień i pozostawić na 30 sekund, żeby nadmiar soku wyparował.
- Zdjąć z ognia i odstawić, aby warzywa nieco ostygły.
- Filet z dorsza rozdrobnić w robocie kuchennym albo drobno pokroić i rozetrzeć tylną stroną drewnianej łyżki, żeby kawałki się połączyły.
- Delikatnie roztrzepać białko z mąką kukurydzianą w dużej misce. Dodać rybę, marchewkę ze szpinakiem, przyprawić solą i pieprzem. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie dość sztywna masa.
- Pokroić marchewkę na 28 cienkich plasterków i wyłożyć nimi dno 2 koszyków bambusowych do gotowania na parze tak, aby plasterki nie przylegały do siebie.
- Rozłożyć płat ciasta wonton na dłoni. Nałożyć łyżeczką na środek trochę nadzienia. Zwilżyć brzegi ciasta odrobiną wody, owinąć nadzienie, podnosząc boki ciasta, sklejając je u góry.
- Delikatnie uderzyć spodem każdego pierożka o blat kuchenny, aby go spłaszczyć. Dzięki temu staną równo i nie będą przechylać się na boki. Ułożyć je w koszyczku bambusowym.
- Dim sum można przygotować do 6 godzin wcześniej i trzymać je w lodówce przykryte szczelnie folią do żywności.
- Gotować na parze 10 minut. Jeśli nie mamy dwupoziomowego koszyczka, możemy gotować pierożki w dwóch partiach. Gdy pierwsza będzie gotowa, przełożyć ją do żaroodpornego naczynia, przykryć niezbyt szczelnie folią do żywności i postawić na garnku z delikatnie gotującą się wodą. W tym czasie ugotować w koszyczku drugą partię pierożków.
- Przyprószyć pierożki świeżą kolendrą i podawać z sosem sojowym.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze