Rybne pierożki dim sum

Przepis na Rybne pierożki dim sum
Czas przygotowania45 min
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 1
02.11.2023

Rybne pierożki dim sum to pyszne, delikatne chińskie pierożki z farszem warzywno-rybnym. Świetne na lekki obiad lub przekąskę między posiłkami. Polecamy wszystkim amatorom kuchni orientalnej.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić rybne pierożki dim sum

  1. Rozgrzać olej słonecznikowy w małym rondlu. Wrzucić marchewkę, imbir, czosnek oraz dymkę i gotować 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż marchewka nieco zmięknie.
  2. Dodać olej sezamowy i szpinak, gotować jeszcze kilka sekund, aż szpinak zrobi się miękki. Następnie znacznie zwiększyć ogień i pozostawić na 30 sekund, żeby nadmiar soku wyparował.
  3. Zdjąć z ognia i odstawić, aby warzywa nieco ostygły.
  4. Filet z dorsza rozdrobnić w robocie kuchennym albo drobno pokroić i rozetrzeć tylną stroną drewnianej łyżki, żeby kawałki się połączyły.
  5. Delikatnie roztrzepać białko z mąką kukurydzianą w dużej misce. Dodać rybę, marchewkę ze szpinakiem, przyprawić solą i pieprzem. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie dość sztywna masa.
  6. Pokroić marchewkę na 28 cienkich plasterków i wyłożyć nimi dno 2 koszyków bambusowych do gotowania na parze tak, aby plasterki nie przylegały do siebie.
  7. Rozłożyć płat ciasta wonton na dłoni. Nałożyć łyżeczką na środek trochę nadzienia. Zwilżyć brzegi ciasta odrobiną wody, owinąć nadzienie, podnosząc boki ciasta, sklejając je u góry.
  8. Delikatnie uderzyć spodem każdego pierożka o blat kuchenny, aby go spłaszczyć. Dzięki temu staną równo i nie będą przechylać się na boki. Ułożyć je w koszyczku bambusowym.
  9. Dim sum można przygotować do 6 godzin wcześniej i trzymać je w lodówce przykryte szczelnie folią do żywności.
  10. Gotować na parze 10 minut. Jeśli nie mamy dwupoziomowego koszyczka, możemy gotować pierożki w dwóch partiach. Gdy pierwsza będzie gotowa, przełożyć ją do żaroodpornego naczynia, przykryć niezbyt szczelnie folią do żywności i postawić na garnku z delikatnie gotującą się wodą. W tym czasie ugotować w koszyczku drugą partię pierożków.
  11. Przyprószyć pierożki świeżą kolendrą i podawać z sosem sojowym.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Kornelia 24.04.2020 Rybnych nie jadłam, zawsze z mięsem bądź warzywne, a najbardziej smakowały mi w Warszawie, choć może spróbuje zrobić je kiedyś sama :)