Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Słodki baranek wielkanocny
50 min
średni
02.11.2023
Słodki baranek wielkanocny to zarówno pyszna przekąska jak i efektowna dekoracja stołu na śniadanie wielkanocne. Ten słodki wypiek w kształcie baranka może ożywić także naszą święconkę. Polecamy.
Składniki
- 200 g mąki + trochę więcej do posypania formy
- 100 g mąki kukurydzianej
- 5 jaj (oddzielić białka od żółtek)
- 300 g masła
- 160 g + 100 g cukru
- cukier puder do dekoracji
Jak zrobić słodki baranek wielkanocny
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
- Połówki formy w kształcie baranka dobrze posmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepnąć z foremki i złożyć foremkę.
- Wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą i przesiać 2-3 razy aby je dobrze napowietrzyć.
- Masło miksować z 160 g cukru przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści i powstanie puszysta masa. Dodać żółtka i zmiksować.
- W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać 100 g cukru i miksować jeszcze kilka minut, aż cukier się całkowicie rozpuści.
- Do masy maślanej dodawać stopniowo (po 1/3) mąkę i białka, delikatnie mieszając po każdym dodaniu.
- Wlać ciasto delikatnie do przygotowanej foremki. Przelewać ciasto bardzo delikatnie, aby nie opadło. Chcemy aby ciasto było lekkie i puszyste, dlatego nie może nam opaść ani podczas mieszania, ani podczas przelewania do formy.
- W zależności od wielkości foremki piec przez 30 do 50 minut. Ciasto będzie gotowe gdy wetknięty w nie patyczek wyjdzie suchy.
- Ostudzonego baranka posypać grubo cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze