Słodki baranek wielkanocny

Przepis na Słodki baranek wielkanocny
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Słodki baranek wielkanocny to zarówno pyszna przekąska jak i efektowna dekoracja stołu na śniadanie wielkanocne. Ten słodki wypiek w kształcie baranka może ożywić także naszą święconkę. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić słodki baranek wielkanocny

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
  2. Połówki formy w kształcie baranka dobrze posmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepnąć z foremki i złożyć foremkę.
  3. Wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą i przesiać 2-3 razy aby je dobrze napowietrzyć.
  4. Masło miksować z 160 g cukru przez około 5 minut, aż cukier się rozpuści i powstanie puszysta masa. Dodać żółtka i zmiksować.
  5. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać 100 g cukru i miksować jeszcze kilka minut, aż cukier się całkowicie rozpuści.
  6. Do masy maślanej dodawać stopniowo (po 1/3) mąkę i białka, delikatnie mieszając po każdym dodaniu.
  7. Wlać ciasto delikatnie do przygotowanej foremki. Przelewać ciasto bardzo delikatnie, aby nie opadło. Chcemy aby ciasto było lekkie i puszyste, dlatego nie może nam opaść ani podczas mieszania, ani podczas przelewania do formy.
  8. W zależności od wielkości foremki piec przez 30 do 50 minut. Ciasto będzie gotowe gdy wetknięty w nie patyczek wyjdzie suchy.
  9. Ostudzonego baranka posypać grubo cukrem pudrem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.