Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Słodkie bułki z rodzynkami
45 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Słodkie bułki z rodzynkami to pyszne, mleczne, cynamonowo-rodzynkowe bułeczki. Sprawdzą się zarówno na słodkie śniadanie, jak i na przekąskę, pomiędzy posiłkami. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 250 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
- 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 60 g masła
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 30 g brązowego cukru
- 160 g rodzynek sułtanek lub koryntek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 350 ml mleka o letniej temperaturze + trochę do posmarowania z wierzchu
Jak zrobić słodkie bułki z rodzynkami
- Zmieszać w misce oba gatunki mąki i sól. Dodać masło pokrojone w kawałki. Rozetrzeć rękami mąkę z masłem, żeby powstały drobne grudki.
- Dodać drożdże, cukier, rodzynki oraz cynamon, i wymieszać.
- Zrobić wgłębienie na środku ciasta. Wlać w nie mleko i wyrobić mikserem.
- Cienko posypać blat mąką. Wyłożyć ciasto z miski i rękami zagniatać i uderzać energicznie przez ponad 10 minut, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić.
- Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok 40 min w ciepłe miejsce, żeby rosło.
- Ponownie mocno wygnieść ciasto na posypanym mąką blacie (2–3 minuty). Utoczyć wałek i pokroić go na 10 równych części. Z każdej z nich uformować bułeczkę.
- Wyłożyć blachy papierem do pieczenia i ułożyć na nich bułeczki. Pozwolić im rosnąć pod przykryciem przez ok 30 min w ciepłym miejscu.
- Rozgrzać piekarnik do 220°C. Posmarować bułeczki mlekiem. Kolejno wkładać blachy do piekarnika.
- Piec bułeczki po 10–15 minut, aż zrobią się złotobrązowe. Studzić na drucianej podstawce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze