Słodkie bułki z rodzynkami

Przepis na Słodkie bułki z rodzynkami
Czas przygotowania45 min + wyrastanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Słodkie bułki z rodzynkami to pyszne, mleczne, cynamonowo-rodzynkowe bułeczki. Sprawdzą się zarówno na słodkie śniadanie, jak i na przekąskę, pomiędzy posiłkami. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej i jeszcze trochę do posypania blatu
  • 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g masła
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 30 g brązowego cukru
  • 160 g rodzynek sułtanek lub koryntek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 350 ml mleka o letniej temperaturze + trochę do posmarowania z wierzchu

Promocje na składniki

Jak zrobić słodkie bułki z rodzynkami

  1. Zmieszać w misce oba gatunki mąki i sól. Dodać masło pokrojone w kawałki. Rozetrzeć rękami mąkę z masłem, żeby powstały drobne grudki.
  2. Dodać drożdże, cukier, rodzynki oraz cynamon, i wymieszać.
  3. Zrobić wgłębienie na środku ciasta. Wlać w nie mleko i wyrobić mikserem.
  4. Cienko posypać blat mąką. Wyłożyć ciasto z miski i rękami zagniatać i uderzać energicznie przez ponad 10 minut, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić.
  5. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok 40 min w ciepłe miejsce, żeby rosło.
  6. Ponownie mocno wygnieść ciasto na posypanym mąką blacie (2–3 minuty). Utoczyć wałek i pokroić go na 10 równych części. Z każdej z nich uformować bułeczkę.
  7. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia i ułożyć na nich bułeczki. Pozwolić im rosnąć pod przykryciem przez ok 30 min w ciepłym miejscu.
  8. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Posmarować bułeczki mlekiem. Kolejno wkładać blachy do piekarnika.
  9. Piec bułeczki po 10–15 minut, aż zrobią się złotobrązowe. Studzić na drucianej podstawce.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.