Spaghetti carbonara

Przepis na Spaghetti carbonara
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 400 g spaghetti
  • 100 g wędzonej pancetty, pokrojonej w paski długości 1 cm
  • 50 g startego parmezanu
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki

Promocje na składniki

Jak zrobić spaghetti carbonara

  1. Wrzucić makaron do rondla z osolonym wrzątkiem i gotować przez 10 minut, aż będzie al dente.
  2. W czasie gdy makaron się gotuje, wrzucić paseczki pancetty na suchą patelnię i smażyć przez 4–5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż się lekko przyrumieni i będzie chrupiąca.
  3. Przełożyć parmezan do miski, wbić jajka i wlać śmietankę. Doprawić pieprzem i roztrzepać widelcem.
  4. Odcedzić makaron i wrzucić z powrotem do gorącego pustego rondla. Dodać pancettę. Wlać jajka do makaronu i wymieszać starannie. Podawać z parmezanem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.