Stroganow z sarniny

Przepis na Stroganow z sarniny
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Stroganow z sarniny to smakowity gulasz, przyrządzony na chudej sarninie, z dodatkiem pomidorów, papryki i cebuli. Najlepiej smakuje w towarzystwie gotowanych ziemniaków i świeżych warzyw.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić stroganow z sarniny

  1. Rozgrzać olej na dużej patelni. Wrzucić cebulę i paprykę. Smażyć na małym ogniu 6–8 minut, aż zmiękną.
  2. Wyjąć cebulę i paprykę łyżką cedzakową z patelni i odłożyć. Wrzucić na patelnię sarninę. Smażyć na dużym ogniu 7-9 minut, często mieszając.
  3. Wrzucić cebulę i paprykę na patelnię. Dodać wino i brandy. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu 3–4 minuty, często mieszając, by sos nieco odparował.
  4. Dodać pomidory z puszki (lub świeże – obrane ze skórki i pokrojone na kawałki), 3 łyżki natki pietruszki, oliwki, paprykę w proszku oraz sól i pieprz. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  5. Na koniec wlać kwaśną śmietanę, wymieszać, wyłączyć ogień i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.