Szparagi z dressingiem pomarańczowym

Przepis na Szparagi z dressingiem pomarańczowym
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Szparagi z dressingiem pomarańczowym to przepis na gotowane szparagi w towarzystwie dressingu cytrusowego, przygotowanego z soku z pomarańczy, musztardy dijon, oleju z orzechów włoskich i przypraw. Polecamy jako przekąskę, można także podawać z gotowanymi ziemniakami, jako bardziej sycące danie.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić szparagi z dressingiem pomarańczowym

  1. Szparagi umyć, obrać, odkroić zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie do miękkości – ok. 10-15 minut.
  2. Pomarańczę umyć i osuszyć. Zetrzeć 2/3 skórki, a pozostałą część pokroić w cieniutkie paseczki. Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go ze startą skórką, cukrem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać olej i dobrze wymieszać.
  3. Szparagi odcedzić, ułożyć na talerzu i polać sosem. Udekorować paseczkami ze skórki pomarańczy.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.