Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Szparagi z dressingiem pomarańczowym
20 min
średni
02.11.2023
Szparagi z dressingiem pomarańczowym to przepis na gotowane szparagi w towarzystwie dressingu cytrusowego, przygotowanego z soku z pomarańczy, musztardy dijon, oleju z orzechów włoskich i przypraw. Polecamy jako przekąskę, można także podawać z gotowanymi ziemniakami, jako bardziej sycące danie.
Składniki
- 600 g szparagów
- 1 pomarańcza (niepryskana)
- 2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 125 ml oleju z orzechów włoskich
Jak zrobić szparagi z dressingiem pomarańczowym
- Szparagi umyć, obrać, odkroić zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie do miękkości – ok. 10-15 minut.
- Pomarańczę umyć i osuszyć. Zetrzeć 2/3 skórki, a pozostałą część pokroić w cieniutkie paseczki. Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go ze startą skórką, cukrem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać olej i dobrze wymieszać.
- Szparagi odcedzić, ułożyć na talerzu i polać sosem. Udekorować paseczkami ze skórki pomarańczy.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze