Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Szwajcarskie pączki (Tortelli di San Giuseppe)
20 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Szwajcarskie pączki (Tortelli di San Giuseppe) to smakowite, małe pączki z dodatkiem startej skórki z cytryny i koniaku, smażone na głębokim tłuszczu. Polecamy podawać posypane cukrem pudrem – dla dekoracji i smaku.
Jak zrobić szwajcarskie pączki (tortelli di san giuseppe)
- Doprowadzić do wrzenia wodę razem z masłem, cukrem i solą. Dodać mąkę i gotować bez przerwy mieszając. Dodać skórkę z cytryny i koniak.
- Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
- Wymieszać jajka trzepaczką i dodać do ugotowanej mieszanki. Wstawić masę do lodówki na godzinę.
- Rozgrzać olej. Łyżeczką uformować małe kulki z ciasta i smażyć w gorącym oleju aż złoto-brązowe pączki wypłyną na wierzch.
- Odsączyć tłuszcz na ręcznikach papierowych i posypać cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze