Szwajcarskie pączki (Tortelli di San Giuseppe)

Przepis na Szwajcarskie pączki (Tortelli di San Giuseppe)
Czas przygotowania20 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Szwajcarskie pączki (Tortelli di San Giuseppe) to smakowite, małe pączki z dodatkiem startej skórki z cytryny i koniaku, smażone na głębokim tłuszczu. Polecamy podawać posypane cukrem pudrem – dla dekoracji i smaku.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić szwajcarskie pączki (tortelli di san giuseppe)

  1. Doprowadzić do wrzenia wodę razem z masłem, cukrem i solą. Dodać mąkę i gotować bez przerwy mieszając. Dodać skórkę z cytryny i koniak.
  2. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
  3. Wymieszać jajka trzepaczką i dodać do ugotowanej mieszanki. Wstawić masę do lodówki na godzinę.
  4. Rozgrzać olej. Łyżeczką uformować małe kulki z ciasta i smażyć w gorącym oleju aż złoto-brązowe pączki wypłyną na wierzch.
  5. Odsączyć tłuszcz na ręcznikach papierowych i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.