Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Szybki sernik
75 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 75 g masła o temperaturze pokojowej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g sera na sernik (chudego)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo trochę aromatu)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
- 100 ml oleju roślinnego
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
Jak zrobić szybki sernik
- Rozgrzać piekarnik do 180 C.
- Mąkę zmiksować z 50g cukru, masłem,1 jajkiem i proszkiem do pieczenia, aby powstało ciasto. Rozwałkować je pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia, a następnie wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy (tortownicy) do pieczenia tak, aby pokryło dno i brzegi na wysokość 2 cm.
- Zmiksować ser z resztą cukru, aromatem waniliowym, budyniem w proszku i olejem, aby powstała kremowa masa. Stopniowo dodawać pozostałe jajka i mleko, a na koniec skórkę cytrynową. Wylać to na przygotowany spód i piec na dolnej półce w piekarniku przez 1 godzinę.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze