Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Taco z kurczakiem i warzywami
30 min
średni
1
02.11.2023Taco z kurczakiem i warzywami to pyszne, meksykańskie danie składające się z tortilli z farszem z kurczaka i awokado, papryki, pomidora, ogórka, cebuli i kukurydzy. Polecamy podawać z dodatkiem ostrego sosu, np. tabasco.
Składniki
- 350 g filetów z piersi kurczaka
- 3 posiekane ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw do potraw meksykańskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 czerwone, zielone lub żółte papryki, pokrojone w cienkie plasterki
- 8 tortilli
- 1 awokado
- 85 g liści sałaty, drobno pokrojonych lub porwanych
- 3 cebulki dymki, pokrojone na cienkie plasterki
- 3 łyżki liści świeżej kolendry
- 1 pomidor, pokrojony w kawałki lub w plastry
- Tabasco albo inny pikantny sos do smaku
- sól i pieprz
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- kukurydza z puszki
- ogórek – świeży lub kiszony
Jak zrobić taco z kurczakiem i warzywami
- Rozgrzać piekarnik do 180°C. Kurczaka, czosnek, sok z limonki i przyprawy meksykańskie włożyć do żaroodpornego naczynia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Oliwę rozgrzać na teflonowej patelni. Dodać mięso z przyprawami, smażyć przez minutę bez mieszania. Dodać paprykę i smażyć przez 3-5 minut, aż mięso lekko się przyrumieni.
- W tym czasie poukładać tortille na blasze i podgrzewać w piekarniku 2-3 minuty.
- Mieszanką mięsa, przypraw i papryki napełnić tortille, rozdzielając równo na osiem sztuk. Dodać awokado, sałatę, cebulę, pomidora, ogórka, kolendrę, kukurydzę i sos Tabasco
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze