Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Tagliatelle ze szpinakiem i parmezanem
20 min
średni
02.11.2023
Tagliatelle ze szpinakiem i parmezanem to propozycja obiadowa, która zachwyci każdego. Składa się na nią makaron tagliatelle ugotowany al dente, świeże liście szpinaku, odrobina śmietany, orzeszki piniowe oraz starty parmezan. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 250 g makaronu tagliatelle (lub wstążki)
- 200 g liści szpinaku
- 4 łyżki orzeszków piniowych
- 5 łyżek startego parmezanu
- olej roślinny do smażenia
- 50 ml śmietanki
- skórka otarta z 1 cytryny
Jak zrobić tagliatelle ze szpinakiem i parmezanem
- Wrzucić makaron do dużego rondla z lekko osolonym wrzątkiem i gotować ok 8 minut, aż będzie al dente.
- Rozgrzać olej na patelni, wrzucić liście szpinaku i orzeszki piniowe. Podsmażyć.
- Wyłączyć ogień pod patelnią, dodać śmietanę i skórę z cytryny. Wymieszać.
- Makaron przełożyć na talerze. Przykryć sosem, posypać parmezanem i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze