tagliatelle ze szpinakiem i parmezanem

Tagliatelle ze szpinakiem i parmezanem - przepis

Tagliatelle ze szpinakiem i parmezanem to propozycja obiadowa, która zachwyci każdego. Składa się na nią makaron tagliatelle ugotowany al dente, świeże liście szpinaku, odrobina śmietany, orzeszki piniowe oraz starty parmezan. Polecamy wypróbować ten przepis.

tagliatelle ze szpinakiem i parmezanem

Składniki

250 g makaronu tagliatelle (lub wstążki)

200 g liści szpinaku

4 łyżki orzeszków piniowych

5 łyżek startego parmezanu

olej roślinny do smażenia

50 ml śmietanki

skórka otarta z 1 cytryny

Jak zrobić Tagliatelle ze szpinakiem i parmezanem

1

Wrzucić makaron do dużego rondla z lekko osolonym wrzątkiem i gotować ok 8 minut, aż będzie al dente.

2

Rozgrzać olej na patelni, wrzucić liście szpinaku i orzeszki piniowe. Podsmażyć.

3

Wyłączyć ogień pod patelnią, dodać śmietanę i skórę z cytryny. Wymieszać.

4

Makaron przełożyć na talerze. Przykryć sosem, posypać parmezanem i podawać.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X