Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Tarta czekoladowa
60min
średni
02.11.2023
Tarta czekoladowa to słodka, deserowa tarta z wypełnieniem na bazie gorzkiej czekolady, z dodatkiem orzechów laskowych i migdałów. Idealna jako słodki poczęstunek dla gości i w zestawieniu z gorzką kawą.
Spis treści:
Składniki
- 240 g masła
- 150g cukru do ciast
- 225 g zwykłej mąki
- 50 g zmielonych migdałów
- 2 jajka i 3 żółtka jaj
- 85g blanszowanego orzecha laskowego
- 200g gorzkiej czekolady
- parę kropel Frangelico lub brandy
Jak zrobić tarta czekoladowa
- Połącz masło i cukier, a następnie dodaj mąkę i migdały. Dodaj 1 jajko. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie, chłodź przez 20 minut. Jeśli nie, rozwałkuj, aby pasowało do okrągłej ok 23cm formy do tarty i chłódź ok 20min.
- Rozgrzej piekarnik do 200C. Przykryj spód ciasta papierem do pieczenia i połóż na niego obciążniki do pieczenia (jeśli ich nie posiadasz, możesz użyć ryżu – po użyciu będzie niestety do wyrzucenia), a następnie piecz przez 10 minut.
- Usuń obciążniki i papier i piecz przez kolejne 10 minut, aż uzyskasz złoty kolor.
- W międzyczasie upraż orzechy na suchej patelni. Posyp 4 łyżkami cukru, smaż, aż zacznie się karmelizować, a następnie przełóż orzechy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrusz.
- Nad garnkiem gotującej się wody stop w miseczce czekoladę, masło i alkohol, a następnie odstaw na bok, aby lekko się schłodziły. Ubij 1 jajko, żółtka i cukier, aż staną się puszyste, a następnie wmieszaj w czekoladową masę.
- Kiedy ciasto jest już złote wyjmij je z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 160 ° C.
- Rozsyp większość orzechów laskowych na dnie tarty, a następnie przełóż na nią czekoladową masę, lekko ją dociskając. Piecz tartę przez ok 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie podawaj posypane pozostałymi orzechami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze