Tarta czekoladowa

Przepis na Tarta czekoladowa
Czas przygotowania60min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tarta czekoladowa to słodka, deserowa tarta z wypełnieniem na bazie gorzkiej czekolady, z dodatkiem orzechów laskowych i migdałów. Idealna jako słodki poczęstunek dla gości i w zestawieniu z gorzką kawą.

Składniki

  • 240 g masła
  • 150g cukru do ciast
  • 225 g zwykłej mąki
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 2 jajka i 3 żółtka jaj
  • 85g blanszowanego orzecha laskowego
  • 200g gorzkiej czekolady
  • parę kropel Frangelico lub brandy

Promocje na składniki

Jak zrobić tarta czekoladowa

  1. Połącz masło i cukier, a następnie dodaj mąkę i migdały. Dodaj 1 jajko. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie, chłodź przez 20 minut. Jeśli nie, rozwałkuj, aby pasowało do okrągłej ok 23cm formy do tarty i chłódź ok 20min.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200C. Przykryj spód ciasta papierem do pieczenia i połóż na niego obciążniki do pieczenia (jeśli ich nie posiadasz, możesz użyć ryżu – po użyciu będzie niestety do wyrzucenia), a następnie piecz przez 10 minut.
  3. Usuń obciążniki i papier i piecz przez kolejne 10 minut, aż uzyskasz złoty kolor.
  4. W międzyczasie upraż orzechy na suchej patelni. Posyp 4 łyżkami cukru, smaż, aż zacznie się karmelizować, a następnie przełóż orzechy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrusz.
  5. Nad garnkiem gotującej się wody stop w miseczce czekoladę, masło i alkohol, a następnie odstaw na bok, aby lekko się schłodziły. Ubij 1 jajko, żółtka i cukier, aż staną się puszyste, a następnie wmieszaj w czekoladową masę.
  6. Kiedy ciasto jest już złote wyjmij je z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 160 ° C.
  7. Rozsyp większość orzechów laskowych na dnie tarty, a następnie przełóż na nią czekoladową masę, lekko ją dociskając. Piecz tartę przez ok 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie podawaj posypane pozostałymi orzechami.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.