Tarta z karmelizowaną cebulą

Przepis na Tarta z karmelizowaną cebulą
Czas przygotowania70 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tarta z karmelizowaną cebulą to ciekawa odsłona tego francuskiego ciasta. Ciasto wyłożone jest farszem, przygotowanym z mleka i jajek, na którym ułożona jest warstwa karmelizowanej cebulki z dodatkiem octu balsamicznego. Polecamy każdemu amatorowi tart.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tarta z karmelizowaną cebulą

  1. Zmieszać dobrze składniki na ciasto. Chwilę wyrabiać, uformować kulkę i odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
  2. Cebule kroimy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy, dopóki się nie zrumieni. Następnie dodajemy łyżkę cukru, dolewamy ocet balsamiczny i chwilę podsmażamy na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie.
  3. Mleko i jajka dobrze mieszamy lub blendujemy.
  4. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim formę do tarty, uprzednio wysmarowaną oliwą lub innym tłuszczem.
  5. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika. Wyciągamy, a temperaturę zmiejszamy do 180 stopni.
  6. Na spód wylewamy mieszankę mleka i jajek, a na nią wykładamy cebulkę.
  7. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy, ok 30 min, aż masa stężeje a ciasto będzie zarumienione.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.