Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Tarta z karmelizowaną cebulą
70 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Tarta z karmelizowaną cebulą to ciekawa odsłona tego francuskiego ciasta. Ciasto wyłożone jest farszem, przygotowanym z mleka i jajek, na którym ułożona jest warstwa karmelizowanej cebulki z dodatkiem octu balsamicznego. Polecamy każdemu amatorowi tart.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 120 g masła
- szczypta soli
- Farsz:
- 4 średnie cebule
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 jajka
- 100 ml mleka
Jak zrobić tarta z karmelizowaną cebulą
- Zmieszać dobrze składniki na ciasto. Chwilę wyrabiać, uformować kulkę i odstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
- Cebule kroimy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy, dopóki się nie zrumieni. Następnie dodajemy łyżkę cukru, dolewamy ocet balsamiczny i chwilę podsmażamy na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie.
- Mleko i jajka dobrze mieszamy lub blendujemy.
- Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim formę do tarty, uprzednio wysmarowaną oliwą lub innym tłuszczem.
- Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika. Wyciągamy, a temperaturę zmiejszamy do 180 stopni.
- Na spód wylewamy mieszankę mleka i jajek, a na nią wykładamy cebulkę.
- Wkładamy do piekarnika i zapiekamy, ok 30 min, aż masa stężeje a ciasto będzie zarumienione.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze