Tarta z pigwą

Przepis na Tarta z pigwą
Czas przygotowania50 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tarta z pigwą to pyszna tarta z nadzieniem pigwowym, z dodatkiem brandy, rodzynek i migdałów. Słodkie ciasto i kwaskowa pigwa świetnie współgrają, to dobry pomysł na jesienny deser.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić tarta z pigwą

  1. Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagnieść i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić od lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Tortownicę wysmarować tłuszczem.
  3. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim tortownicę tak, aby powstał brzeg wysoki na 3 cm.
  4. Piec przez 15 minut, wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika.
  5. Pigwę obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Włożyć do garnka, dodać goździki, miód, skórkę z cytryny i odrobinę wody i gotować pod przykryciem przez 10-15 minut, aż pigwa zmięknie.
  6. Odcedzić pigwę, dodać brandy, rodzynki i migdały, wymieszać i wyłożyć to na podpieczony spód.
  7. Piec jeszcze przez ok 10 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.