Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Tarta z pigwą
50 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Tarta z pigwą to pyszna tarta z nadzieniem pigwowym, z dodatkiem brandy, rodzynek i migdałów. Słodkie ciasto i kwaskowa pigwa świetnie współgrają, to dobry pomysł na jesienny deser.
Spis treści:
Jak zrobić tarta z pigwą
- Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagnieść i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić od lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Tortownicę wysmarować tłuszczem.
- Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim tortownicę tak, aby powstał brzeg wysoki na 3 cm.
- Piec przez 15 minut, wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika.
- Pigwę obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Włożyć do garnka, dodać goździki, miód, skórkę z cytryny i odrobinę wody i gotować pod przykryciem przez 10-15 minut, aż pigwa zmięknie.
- Odcedzić pigwę, dodać brandy, rodzynki i migdały, wymieszać i wyłożyć to na podpieczony spód.
- Piec jeszcze przez ok 10 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze