Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Tarta z ricottą i truskawkami
50 min + chłodzenia
średni
02.11.2023
Tarta z ricottą i truskawkami to przepyszna tarta na słodko z dodatkiem świeżych truskawek. Polecamy przygotowywać ją jako chłodny, słodki deser w sezonie letnim, kiedy truskawki są najsłodsze. Dobrze wygląda udekorowana listkami świeżej mięty.
Składniki
- 120 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 60 g masła i jeszcze trochę do nasmarowania formy
- 2 żółtka
- suszony groch do zapieczenia
- Na wierzch ciasta:
- 225 g sera ricotta, najlepiej o obniżonej kaloryczności
- 2 łyżki płynnego miodu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 250 g aromatycznych truskawek
- 4 łyżki galaretki truskawkowej
Jak zrobić tarta z ricottą i truskawkami
- Wysypać mąkę na blat, dodać do niej cukier i sól. Uformować kopkę, zrobić na środku wgłębienie i wrzucić żółtka oraz masło podzielone na kawałki.
- Szybko zagnieść ciasto, aż będzie gładkie, potem zawinąć je w folię i odłożyć na godzinę do schłodzenia.
- Posmarować masłem formę do tarty o średnicy 22 cm. Lekko oprószyć blat mąką, rozwałkować ciasto na cienki placek i ułożyć go w formie, wyklejając brzeg.
- Nakryć folią i odstawić na 30 minut, aby się chłodziło.
- Nagrzać piekarnik do 190°C. Nakryć ciasto papierem do pieczenia i nasypać nań trochę grochu. Piec ciasto 10–15 minut, aż lekko zbrązowieje.
- Usunąć groch i papier, a ciasto piec jeszcze 5 minut. Ostudzić na metalowej kratce i ostrożnie wyjąć z formy.
- Utrzeć gładką masę z sera ricotta, miodu i skórki pomarańczowej. Rozłożyć masę na spodzie ciasta i wyrównać.
- Umyć i oczyścić truskawki. Przekroić truskawki na ćwiartki. Udekorować owocami warstwę masy serowej. Lekko podgrzać w małym rondelku galaretkę, nanosić pędzlem na owoce i rozsmarowywać.
- Chłodzić tartę 1–2 godziny przed podaniem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze