Tarta z ricottą i truskawkami

Przepis na Tarta z ricottą i truskawkami
Czas przygotowania50 min + chłodzenia
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tarta z ricottą i truskawkami to przepyszna tarta na słodko z dodatkiem świeżych truskawek. Polecamy przygotowywać ją jako chłodny, słodki deser w sezonie letnim, kiedy truskawki są najsłodsze. Dobrze wygląda udekorowana listkami świeżej mięty.

Składniki

  • 120 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 60 g masła i jeszcze trochę do nasmarowania formy
  • 2 żółtka
  • suszony groch do zapieczenia
  • Na wierzch ciasta:
  • 225 g sera ricotta, najlepiej o obniżonej kaloryczności
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 250 g aromatycznych truskawek
  • 4 łyżki galaretki truskawkowej

Promocje na składniki

Jak zrobić tarta z ricottą i truskawkami

  1. Wysypać mąkę na blat, dodać do niej cukier i sól. Uformować kopkę, zrobić na środku wgłębienie i wrzucić żółtka oraz masło podzielone na kawałki.
  2. Szybko zagnieść ciasto, aż będzie gładkie, potem zawinąć je w folię i odłożyć na godzinę do schłodzenia.
  3. Posmarować masłem formę do tarty o średnicy 22 cm. Lekko oprószyć blat mąką, rozwałkować ciasto na cienki placek i ułożyć go w formie, wyklejając brzeg.
  4. Nakryć folią i odstawić na 30 minut, aby się chłodziło.
  5. Nagrzać piekarnik do 190°C. Nakryć ciasto papierem do pieczenia i nasypać nań trochę grochu. Piec ciasto 10–15 minut, aż lekko zbrązowieje.
  6. Usunąć groch i papier, a ciasto piec jeszcze 5 minut. Ostudzić na metalowej kratce i ostrożnie wyjąć z formy.
  7. Utrzeć gładką masę z sera ricotta, miodu i skórki pomarańczowej. Rozłożyć masę na spodzie ciasta i wyrównać.
  8. Umyć i oczyścić truskawki. Przekroić truskawki na ćwiartki. Udekorować owocami warstwę masy serowej. Lekko podgrzać w małym rondelku galaretkę, nanosić pędzlem na owoce i rozsmarowywać.
  9. Chłodzić tartę 1–2 godziny przed podaniem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.