Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Tort z galaretek
30 min + tężenie
średni
02.11.2023
Tort z galaretek to słodki, bardzo efektowny tort, który przyrządzany jest z połączenia galaretek o różnych smakach i kolorach. Świetnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci, które będą zachwycone takim deserem.
Spis treści:
Składniki
- 5 kolorów galaretek (po 2 opakowania z każdego koloru)
- 24 g żelatyny w proszku
- 300 ml skondensowanego mleka słodzonego
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jak zrobić tort z galaretek
- Każdy kolor galaretki wsypać do osobnego płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego lub plastikowego) i zalać 500 ml wrzątku (czyli połową wymaganej ilości wody z opakowania).
- Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki aby całkowicie zastygły (na około 4-5 godzin lub na noc.)
- Po tym czasie galaretki pokroić w kostkę. Jeśli ciężko je wyjąć z pojemniczków, można je na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie.
- Przełożyć pokrojone galaretki do silikonowej foremki o średnicy ok. 23 cm. Jeśli stosujemy zwykłą blaszaną foremkę trzeba ją wysmarować tłuszczem.
- Do miseczki wlać 250 ml wody i wsypać na nią żelatynę. Odstawić na kilka minut, po czym dodać 250 ml wrzątku. Dobrze wymieszać aby żelatyna się rozpuściła.
- Do naczynia blendera wlać mleko skondensowane, śmietanę, wanilię i rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować.
- Przelać zawartość blendera do galaretek w foremce. Wyrównać powierzchnię, aby kawałki galaretek nie wystawały poza poziom płynu.
- Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, aby tort zastygł.
- Delikatnie poluzować brzegi silikonowej formy, lub odkroić nożem od brzegu blaszki. Wyjąć tort na duży talerz.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze