tort z galaretek

Tort z galaretek - przepis

Tort z galaretek to słodki, bardzo efektowny tort, który przyrządzany jest z połączenia galaretek o różnych smakach i kolorach. Świetnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci, które będą zachwycone takim deserem.

tort z galaretek

Składniki

5 kolorów galaretek (po 2 opakowania z każdego koloru)

24 g żelatyny w proszku

300 ml skondensowanego mleka słodzonego

300 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jak zrobić Tort z galaretek

1

Każdy kolor galaretki wsypać do osobnego płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego lub plastikowego) i zalać 500 ml wrzątku (czyli połową wymaganej ilości wody z opakowania).

2

Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki aby całkowicie zastygły (na około 4-5 godzin lub na noc.)

3

Po tym czasie galaretki pokroić w kostkę. Jeśli ciężko je wyjąć z pojemniczków, można je na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie.

4

Przełożyć pokrojone galaretki do silikonowej foremki o średnicy ok. 23 cm. Jeśli stosujemy zwykłą blaszaną foremkę trzeba ją wysmarować tłuszczem.

5

Do miseczki wlać 250 ml wody i wsypać na nią żelatynę. Odstawić na kilka minut, po czym dodać 250 ml wrzątku. Dobrze wymieszać aby żelatyna się rozpuściła.

6

Do naczynia blendera wlać mleko skondensowane, śmietanę, wanilię i rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować.

7

Przelać zawartość blendera do galaretek w foremce. Wyrównać powierzchnię, aby kawałki galaretek nie wystawały poza poziom płynu.

8

Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, aby tort zastygł.

9

Delikatnie poluzować brzegi silikonowej formy, lub odkroić nożem od brzegu blaszki. Wyjąć tort na duży talerz.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X