Tort z galaretek

Przepis na Tort z galaretek
Czas przygotowania30 min + tężenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tort z galaretek to słodki, bardzo efektowny tort, który przyrządzany jest z połączenia galaretek o różnych smakach i kolorach. Świetnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci, które będą zachwycone takim deserem.

Składniki

  • 5 kolorów galaretek (po 2 opakowania z każdego koloru)
  • 24 g żelatyny w proszku
  • 300 ml skondensowanego mleka słodzonego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Promocje na składniki

Jak zrobić tort z galaretek

  1. Każdy kolor galaretki wsypać do osobnego płaskiego naczynia (najlepiej silikonowego lub plastikowego) i zalać 500 ml wrzątku (czyli połową wymaganej ilości wody z opakowania).
  2. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki aby całkowicie zastygły (na około 4-5 godzin lub na noc.)
  3. Po tym czasie galaretki pokroić w kostkę. Jeśli ciężko je wyjąć z pojemniczków, można je na chwilę zanurzyć w ciepłej wodzie.
  4. Przełożyć pokrojone galaretki do silikonowej foremki o średnicy ok. 23 cm. Jeśli stosujemy zwykłą blaszaną foremkę trzeba ją wysmarować tłuszczem.
  5. Do miseczki wlać 250 ml wody i wsypać na nią żelatynę. Odstawić na kilka minut, po czym dodać 250 ml wrzątku. Dobrze wymieszać aby żelatyna się rozpuściła.
  6. Do naczynia blendera wlać mleko skondensowane, śmietanę, wanilię i rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować.
  7. Przelać zawartość blendera do galaretek w foremce. Wyrównać powierzchnię, aby kawałki galaretek nie wystawały poza poziom płynu.
  8. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, aby tort zastygł.
  9. Delikatnie poluzować brzegi silikonowej formy, lub odkroić nożem od brzegu blaszki. Wyjąć tort na duży talerz.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.