Tosty z pieczarkami i ziołami

Przepis na Tosty z pieczarkami i ziołami
Czas przygotowania15 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Tosty z pieczarkami i ziołami to propozycja, która sprawdzi się na śniadanie, małą przekąskę w ciągu dnia lub kolację. Tosty ze świeżego pieczywa ze smażonymi pieczarkami i aromatycznymi ziołami to świetne połączenie, które zasmakuje każdemu.

Składniki

  • 125 g serka ricotta
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • 500 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • zioła według uznania: parę gałązek świeżego tymianku, liści bazylii, oregano
  • 2 łyżki creme fraîche
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 8 kromek pieczywa, może być chleb, bułka, bagietka
  • sól ipieprz

Promocje na składniki

Jak zrobić tosty z pieczarkami i ziołami

  1. Dobrze wymieszać w misce serek ricotta i pieprz cayenne. Odstawić w chłodne miejsce. Mocno rozgrzać grill/opiekacz.
  2. Pieczarki pokroić w plasterki. Wrzucić je na dużą teflonową patelnię o grubym dnie, dodać czosnek, zioła, créme fraîche i łyżeczkę wody. Przykryć i dusić 3–4 minuty, aż staną się miękkie oraz puszczą sok. Doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
  3. W czasie gdy pieczarki się duszą, opiec na grillu lub w opiekaczu kromki pieczywa z obu stron. Posmarować je z wierzchu pastą z serka ricotta, gdy będą jeszcze ciepłe.
  4. Położyć na każdym toście porcję gorących pieczarek, udekorować świeżymi ziołami i od razu podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.