Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Tosty z pieczarkami i ziołami
15 min
średni
02.11.2023
Tosty z pieczarkami i ziołami to propozycja, która sprawdzi się na śniadanie, małą przekąskę w ciągu dnia lub kolację. Tosty ze świeżego pieczywa ze smażonymi pieczarkami i aromatycznymi ziołami to świetne połączenie, które zasmakuje każdemu.
Jak zrobić tosty z pieczarkami i ziołami
- Dobrze wymieszać w misce serek ricotta i pieprz cayenne. Odstawić w chłodne miejsce. Mocno rozgrzać grill/opiekacz.
- Pieczarki pokroić w plasterki. Wrzucić je na dużą teflonową patelnię o grubym dnie, dodać czosnek, zioła, créme fraîche i łyżeczkę wody. Przykryć i dusić 3–4 minuty, aż staną się miękkie oraz puszczą sok. Doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
- W czasie gdy pieczarki się duszą, opiec na grillu lub w opiekaczu kromki pieczywa z obu stron. Posmarować je z wierzchu pastą z serka ricotta, gdy będą jeszcze ciepłe.
- Położyć na każdym toście porcję gorących pieczarek, udekorować świeżymi ziołami i od razu podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze