Twaróg jogurtowy z ziołami

Przepis na Twaróg jogurtowy z ziołami
Czas przygotowania15 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Twaróg jogurtowy z ziołami to ziołowy serek przygotowany z połączenia jogurtu naturalnego i białego serka, z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Polecamy podawać do gotowanych ziemniaków lub w towarzystwie świeżego pieczywa z chrupiącą skórką.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić twaróg jogurtowy z ziołami

  1. Wyłożyć gęste sitko podwójną warstwą gazy i ustawić na misce. Utrzeć na gładko jogurt z serkiem naturalnym, przełożyć do sitka.
  2. Zawinąć w gazę i wstawić razem z miską i sitkiem do lodówki. Odstawić, najlepiej na całą noc.
  3. Następnego dnia wrzucić czosnek w łupinkach do małego rondla z wrzątkiem. Parzyć 3 minuty, aż zmięknie. Wyjąć, wycisnąć miąższ z łupinek i rozgnieść lub drobno posiekać.
  4. Odwinąć odsączony twaróg z gazy i przełożyć do czystej miski (wylać płyn, który się przesączył). Dodać czosnek, zioła i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.