Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Fasolka w sosie pomidorowym (słodko-ostra)
65 min
średni
02.11.2023
Prosta w przygotowaniu, wegańska wersja fasolki po bretońsku o słodko-ostrym wykończeniu. Polecamy podawać ją z chlebem razowym i dodatkiem posiekanej natki pietruszki.
Składniki
- 300 g namoczonej fasoli lub 2 puszki fasol (najlepiej
gotowanej na parze) - kostka wędzonego tofu
- łyżka oleju
- chlust ciemnego sosu sojowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki passaty
- opcjonalnie spora szczypta cukru
- łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta ostrej papryczki
- sól, świeżo mielony pieprz
Jak zrobić fasolka w sosie pomidorowym (słodko-ostra)
- Jeśli gotujecie fasolę, namoczcie ją przez noc, by napęczniała i na drugi dzień gotujcie przez niecałą godzinę.
- Teraz pójdzie szybko: cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek
siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, po
chwili dorzucamy czosnek i pokrojone w drobną kostkę wędzone tofu. - Dodajemy chlust ciemnego sosu sojowego, przesmażamy na patelni przez około 4 minuty. Dodajemy fasolę i passatę, całość przyprawiamy: syropem, solą, pieprzem, papryką wędzoną i ostrą oraz pieprzem cayenne.
- Smażymy maksymalnie 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Podajemy z chrupiącą kromką chleba.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze