Fasolka w sosie pomidorowym (słodko-ostra)

Przepis na Fasolka w sosie pomidorowym (słodko-ostra)
Czas przygotowania65 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Prosta w przygotowaniu, wegańska wersja fasolki po bretońsku o słodko-ostrym wykończeniu. Polecamy podawać ją z chlebem razowym i dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

Składniki

  • 300 g namoczonej fasoli lub 2 puszki fasol (najlepiej
    gotowanej na parze)
  • kostka wędzonego tofu
  • łyżka oleju
  • chlust ciemnego sosu sojowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki passaty
  • opcjonalnie spora szczypta cukru
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta ostrej papryczki
  • sól, świeżo mielony pieprz

Promocje na składniki

Jak zrobić fasolka w sosie pomidorowym (słodko-ostra)

  1. Jeśli gotujecie fasolę, namoczcie ją przez noc, by napęczniała i na drugi dzień gotujcie przez niecałą godzinę.
  2. Teraz pójdzie szybko: cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek
    siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, po
    chwili dorzucamy czosnek i pokrojone w drobną kostkę wędzone tofu.
  3. Dodajemy chlust ciemnego sosu sojowego, przesmażamy na patelni przez około 4 minuty. Dodajemy fasolę i passatę, całość przyprawiamy: syropem, solą, pieprzem, papryką wędzoną i ostrą oraz pieprzem cayenne.
  4. Smażymy maksymalnie 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
    Podajemy z chrupiącą kromką chleba.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.