Wołowina po burgundzku

Przepis na Wołowina po burgundzku
Czas przygotowania2,5 - 3 godz
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Wołowina po burgundzku, czyli klasyczny francuski gulasz wołowy, jest potrawą wysoko cenioną w całym kulinarnym świecie. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu, jednak nie jest trudne. Zachęcamy do zapoznania się z naszą propozycją przepisu na Boeuf Bourguignon.

Składniki

  • 1,6 kg steku wołowego, dobrego do duszenia, pokrojonego na duże kawałki
  • 3 liście laurowe
  • mała garść tymianku
  • 2 butelki taniego czerwonego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 3 duże lub 6 średnich marchewek, pokrojonych na duże kawałki
  • 2 cebule, pokrojone w dużą kostkę
  • 3 łyżki zwykłej mąki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • mały kawałek masła
  • 300 g boczku
  • 500 g małych cebul szalotek, obranych
  • 400g grzybów w połówkach
  • posiekana pietruszka

Promocje na składniki

Jak zrobić wołowina po burgundzku

  1. Umieść stek, pokrojony na spore kawałki, w dużej misce z liśćmi laurowymi i tymiankiem, zalej winem, dodaj trochę pieprzu, a następnie przykryj i pozostaw w lodówce na noc. Jeśli nie masz tyle czasu pozwól mięsu przejść winem i przyprawami chociaż przez godzinę.
  2. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C.
  3. Umieść durszlak na innej dużej misce i odcedź marynowane mięso, zostawiając wino na później.
  4. Podgrzej olej na dużej patelni, a następnie podsmażaj mięso partiami, przenosząc na talerz kawałki, które mają już złoty kolor.
  5. Gdy całe mięso będzie rumiane, wlej trochę wina do pustej już patelni i pozwól mu się zagotować, aby usunąć z niej przypalone pozostałości.
  6. Podgrzej olej na głębokiej patelni i podsmaż marchewki, pokrojone na duże kawałki oraz cebule, aż zaczną zmieniać kolor.
  7. Dodaj 3 łyżki mąki, a następnie 1 łyżkę przecieru pomidorowego, wołowinę z całym tłuszczem, który z niej wypłynął, wino z patelni, resztę wina i ziół. Dopraw i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem.
  8. Następnie przełóż całość do naczynia żaroodpornego i przenieś do piekarnika – piecz przez 2 godziny, aż mięso stanie się naprawdę miękkie.
  9. W międzyczasie rozpuść masło na małej patelni, wrzuć na nie bekon i cebulę szalotkę. Podsmażaj przez około 10 minut, aż boczek będzie chrupiący, a cebula zmięknie i nabierze koloru.
  10. Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5 minut, następnie wszystko przełóż do gulaszu i podgrzewaj razem przez ok 10 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.