Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Wołowina po burgundzku
2,5 - 3 godz
średni
02.11.2023
Wołowina po burgundzku, czyli klasyczny francuski gulasz wołowy, jest potrawą wysoko cenioną w całym kulinarnym świecie. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu, jednak nie jest trudne. Zachęcamy do zapoznania się z naszą propozycją przepisu na Boeuf Bourguignon.
Składniki
- 1,6 kg steku wołowego, dobrego do duszenia, pokrojonego na duże kawałki
- 3 liście laurowe
- mała garść tymianku
- 2 butelki taniego czerwonego wina
- 2 łyżki oleju
- 3 duże lub 6 średnich marchewek, pokrojonych na duże kawałki
- 2 cebule, pokrojone w dużą kostkę
- 3 łyżki zwykłej mąki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- mały kawałek masła
- 300 g boczku
- 500 g małych cebul szalotek, obranych
- 400g grzybów w połówkach
- posiekana pietruszka
Jak zrobić wołowina po burgundzku
- Umieść stek, pokrojony na spore kawałki, w dużej misce z liśćmi laurowymi i tymiankiem, zalej winem, dodaj trochę pieprzu, a następnie przykryj i pozostaw w lodówce na noc. Jeśli nie masz tyle czasu pozwól mięsu przejść winem i przyprawami chociaż przez godzinę.
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C.
- Umieść durszlak na innej dużej misce i odcedź marynowane mięso, zostawiając wino na później.
- Podgrzej olej na dużej patelni, a następnie podsmażaj mięso partiami, przenosząc na talerz kawałki, które mają już złoty kolor.
- Gdy całe mięso będzie rumiane, wlej trochę wina do pustej już patelni i pozwól mu się zagotować, aby usunąć z niej przypalone pozostałości.
- Podgrzej olej na głębokiej patelni i podsmaż marchewki, pokrojone na duże kawałki oraz cebule, aż zaczną zmieniać kolor.
- Dodaj 3 łyżki mąki, a następnie 1 łyżkę przecieru pomidorowego, wołowinę z całym tłuszczem, który z niej wypłynął, wino z patelni, resztę wina i ziół. Dopraw i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Następnie przełóż całość do naczynia żaroodpornego i przenieś do piekarnika – piecz przez 2 godziny, aż mięso stanie się naprawdę miękkie.
- W międzyczasie rozpuść masło na małej patelni, wrzuć na nie bekon i cebulę szalotkę. Podsmażaj przez około 10 minut, aż boczek będzie chrupiący, a cebula zmięknie i nabierze koloru.
- Dodaj grzyby i smaż przez kolejne 5 minut, następnie wszystko przełóż do gulaszu i podgrzewaj razem przez ok 10 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze