Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Wołowina z sosem ostrygowym
40 min
średni
02.11.2023
Wołowina z sosem ostrygowym to przepis na pyszną, soczystą wołowinę w sosie ostrygowym, z dodatkiem papryki i brokuła. Całość posypana sezamem prezentuje się naprawdę smakowicie. Polecamy podawać z ryżem smażonym z jajkiem.
Składniki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 300 g chudego rumsztyku bez tłuszczu, pokrojonego w poprzek włókien w cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
- 2,5 cm świeżego imbiru, posiekanego
- 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 200 g małych różyczek brokułów
- 6 łyżek sosu ostrygowego
- łyżka nasion sezamu
Jak zrobić wołowina z sosem ostrygowym
- Mocno rozgrzać wok lub patelnię o grubym dnie, wlać łyżeczkę oleju i rozprowadzić go po powierzchni.
- Wrzucić mięso, czosnek oraz imbir i smażyć, cały czas mieszając, 2 minuty, aż kawałki rumsztyku przyrumienią się ze wszystkich stron. Wyjąć z woka łyżką cedzakową i odstawić.
- Rozgrzać drugą łyżkę oleju w woku, wrzucić paprykę i brokuły. Smażyć, cały czas mieszając, ok 2 minuty. Dodać mięso wraz z sokami, wlać sos ostrygowy i podgrzewać minutę na małym ogniu.
- Przełożyć na talerze, posypać sezamem i podawać. Polecamy łączyć z ryżem smażonym z jajkiem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze