Zapiekanka z ryżem i jabłkami

Przepis na Zapiekanka z ryżem i jabłkami
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zapiekanka z ryżem i jabłkami to słodka propozycja, które dobrze się sprawdzi zarówno jako deser, ale także  jako samodzielny posiłek. W sezonie letnim polecamy urozmaicić danie dodatkiem świeżych owoców, np. malinami lub borówkami.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić zapiekanka z ryżem i jabłkami

  1. Ryż ugotować al dente (gotować przez około 5 minut) z dodatkiem szczypty soli.
  2. 2 Jabłka obrać, zetrzeć na cienkich oczkach, dodać łyżkę cukru i łyżkę cynamonu.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  4. Układać warstwowo: ryż, starte jabłka, aż do skończenia się składników ( ilość warstw zależy od wielkości naczynia).
  5. Wierzch posypać szczyptą cukru np. brązowego i zalać całość 30% śmietanką.
  6. Zapiekać pod przykryciem przez 15 minut w temperaturze 160 stopni C.
  7. Podawać z kleksem śmietany 18% i wybranymi owocami np. malinami lub borówkami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.