Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zapiekanka z ryżem i jabłkami
30 min
średni
02.11.2023
Zapiekanka z ryżem i jabłkami to słodka propozycja, które dobrze się sprawdzi zarówno jako deser, ale także jako samodzielny posiłek. W sezonie letnim polecamy urozmaicić danie dodatkiem świeżych owoców, np. malinami lub borówkami.
Składniki
- 2 woreczki ryżu długoziarnistego
- szczypta soli
- 3 duże jabłka np. lobo
- dwie łyżki masła
- 150 ml śmietany 30%
- łyżka cukru
- łyżka cynamonu
- 50 ml śmietany 18%
Jak zrobić zapiekanka z ryżem i jabłkami
- Ryż ugotować al dente (gotować przez około 5 minut) z dodatkiem szczypty soli.
- 2 Jabłka obrać, zetrzeć na cienkich oczkach, dodać łyżkę cukru i łyżkę cynamonu.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
- Układać warstwowo: ryż, starte jabłka, aż do skończenia się składników ( ilość warstw zależy od wielkości naczynia).
- Wierzch posypać szczyptą cukru np. brązowego i zalać całość 30% śmietanką.
- Zapiekać pod przykryciem przez 15 minut w temperaturze 160 stopni C.
- Podawać z kleksem śmietany 18% i wybranymi owocami np. malinami lub borówkami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze