Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert

Przepis na Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert, bekonem i śmietaną to pełna smaku, sycąca propozycja obiadowa. Przepis jest naprawdę prosty, dlatego zachęcamy do wypróbowania nawet tych niegotujących na co dzień.

Składniki

  • 750 g (najlepiej młodych) ziemniaków
  • 4 chude plastry bekonu, okrojone ze skórki
  • 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
  • ½ krążka sera camembert, reblochon de savoie lub raclette (250 g)
  • 100 ml śmietany 18% lub 12%

Promocje na składniki

Jak zrobić zapiekanka ziemniaczana z serem camembert

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować przez ok 10 minut, aż zmiękną.
  2. Starannie odsączyć i przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego.
  3. Bekon pokroić w cienkie, krótkie paski lub kostkę, wrzucić na zimną patelnię teflonową i ustawić na dużym ogniu.
  4. Smażyć przez minutę, aż zrobi się chrupiący. Wyjąć łyżką cedzakową. Wymieszać z cebulką dymką.
  5. Przekroić ser poziomo na pół (z sera raclette usunąć najpierw twardą skórkę). Nakroić skórkę w kratkę, żeby ser łatwiej się topił.
  6. Posypać ziemniaki bekonem i cebulą. Doprawić mielonym czarnym pieprzem i polać śmietanką. Ułożyć na wierzchu ser (skórką do góry) i zapiekać przez 7–10 minut, aż roztopi się i zacznie bulgotać. Podawać na gorąco.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.