Ziemniaczane gniazdka z jajkiem i szpinakiem

Przepis na Ziemniaczane gniazdka z jajkiem i szpinakiem
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ziemniaczane gniazdka z jajkiem i szpinakiem to pyszna, wytrawna i świetnie wyglądająca przekąska, która sprawdzi się zarówno na śniadanie, kolację jak i mały poczęstunek dla gości na przyjęciu. Gniazda z masy ziemniaczanej wypełnione są jajkiem oraz szpinakiem podsmażonym z boczkiem. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ziemniaczane gniazdka z jajkiem i szpinakiem

  1. Umyć ziemniaki i gotować do miękkości około 25 minut w osolonym wrzątku.
  2. Pokroić boczek w drobną kostkę i podsmażyć na patelni ( ok 5 min) Dodać szpinak i podsmażać jeszcze chwilę.
  3. Ziemniaki odcedzić, ostudzić, obrać i rozgnieść praską kuchenną lub ubijakiem w garnku, gdy będą jeszcze gorące. Dodać łyżkę masła, dwa żółtka i utrzeć całość na gładką masę.
  4. Przyprawić gałką muszkatołową. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Nasmarować blachę do pieczenia resztą masła.
  5. Włożyć ciasto ziemniaczane do rękawa cukierniczego i wycisnąć z niego na blachę 8 gniazdek ziemniaczanych o średnicy około 8 cm. Wyciskając spore wgłębienie w środku każdego gniazdka.
  6. Ostrożnie rozbijać jajka i wlewać do kolejnych wgłębień. Wokół nich uformować ściankę ze szpinaku z boczkiem. Wstawić blachę do piekarnika i piec około 20 minut, aż gniazdka się przyrumienią, a jajka zetną.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.