Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ziemniaczane gniazdka z jajkiem i szpinakiem
50 min
średni
02.11.2023
Ziemniaczane gniazdka z jajkiem i szpinakiem to pyszna, wytrawna i świetnie wyglądająca przekąska, która sprawdzi się zarówno na śniadanie, kolację jak i mały poczęstunek dla gości na przyjęciu. Gniazda z masy ziemniaczanej wypełnione są jajkiem oraz szpinakiem podsmażonym z boczkiem. Polecamy wypróbować ten przepis.
Jak zrobić ziemniaczane gniazdka z jajkiem i szpinakiem
- Umyć ziemniaki i gotować do miękkości około 25 minut w osolonym wrzątku.
- Pokroić boczek w drobną kostkę i podsmażyć na patelni ( ok 5 min) Dodać szpinak i podsmażać jeszcze chwilę.
- Ziemniaki odcedzić, ostudzić, obrać i rozgnieść praską kuchenną lub ubijakiem w garnku, gdy będą jeszcze gorące. Dodać łyżkę masła, dwa żółtka i utrzeć całość na gładką masę.
- Przyprawić gałką muszkatołową. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Nasmarować blachę do pieczenia resztą masła.
- Włożyć ciasto ziemniaczane do rękawa cukierniczego i wycisnąć z niego na blachę 8 gniazdek ziemniaczanych o średnicy około 8 cm. Wyciskając spore wgłębienie w środku każdego gniazdka.
- Ostrożnie rozbijać jajka i wlewać do kolejnych wgłębień. Wokół nich uformować ściankę ze szpinaku z boczkiem. Wstawić blachę do piekarnika i piec około 20 minut, aż gniazdka się przyrumienią, a jajka zetną.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze