Zupa dyniowa na ostro

Przepis na Zupa dyniowa na ostro
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 700 g dojrzałej dyni bez pestek i skóry
  • 350 g batatów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 cm świeżego imbiru
  • 1/4 – 1/2 średniej papryczki chili (według upodobań)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 liście kafiru
  • 250 ml wody
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 3-4 łyżeczki brązowego cukru
  • nasiona dyni do dekoracji

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa dyniowa na ostro

  1. Bataty obieramy i wraz z dynią kroimy w dość grubą, 2-3 cm kostkę. Czosnek i imbir obieramy; pierwszy z nich dzielimy na kilka mniejszych kawałków, zaś imbir kroimy w bardzo cienkie paski.
  2. Z papryczki chili usuwamy nasiona i drobno kroimy (można zostawić kawałek do dekoracji).
  3. W rondlu (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy.
  4. Wrzucamy na nią czosnek, chili, imbir i liście kafiru. Podsmażamy przez ok. 2 minuty, aż uwolnią aromat, często mieszając.
  5. Dodajemy partiami dynię i bataty, dokładnie mieszając z pozostałymi składnikami i przez chwilę podsmażamy. Dolewamy 250 ml wody i zagotowujemy.
  6. Rondel przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Warzywa dusimy dość powoli przez 45 minut co pewien czas mieszając.
  7. Z ugotowanych warzyw odławiamy liście kafiru, po czym blendujemy na gładką masę. W czasie blendowania dodajemy również partiami sok pomarańczowy, mleczko kokosowe oraz 3-4 łyżeczki brązowego cukru do smaku.
  8. Zupę podajemy na ciepło z dodatkiem nasion dyni.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.