Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zupa dyniowa na ostro
70 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 700 g dojrzałej dyni bez pestek i skóry
- 350 g batatów
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 cm świeżego imbiru
- 1/4 – 1/2 średniej papryczki chili (według upodobań)
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 liście kafiru
- 250 ml wody
- 250 ml soku pomarańczowego
- 150 ml mleczka kokosowego
- 3-4 łyżeczki brązowego cukru
- nasiona dyni do dekoracji
Jak zrobić zupa dyniowa na ostro
- Bataty obieramy i wraz z dynią kroimy w dość grubą, 2-3 cm kostkę. Czosnek i imbir obieramy; pierwszy z nich dzielimy na kilka mniejszych kawałków, zaś imbir kroimy w bardzo cienkie paski.
- Z papryczki chili usuwamy nasiona i drobno kroimy (można zostawić kawałek do dekoracji).
- W rondlu (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy.
- Wrzucamy na nią czosnek, chili, imbir i liście kafiru. Podsmażamy przez ok. 2 minuty, aż uwolnią aromat, często mieszając.
- Dodajemy partiami dynię i bataty, dokładnie mieszając z pozostałymi składnikami i przez chwilę podsmażamy. Dolewamy 250 ml wody i zagotowujemy.
- Rondel przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Warzywa dusimy dość powoli przez 45 minut co pewien czas mieszając.
- Z ugotowanych warzyw odławiamy liście kafiru, po czym blendujemy na gładką masę. W czasie blendowania dodajemy również partiami sok pomarańczowy, mleczko kokosowe oraz 3-4 łyżeczki brązowego cukru do smaku.
- Zupę podajemy na ciepło z dodatkiem nasion dyni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze