Zupa gulaszowa z wołowiną

Przepis na Zupa gulaszowa z wołowiną
Czas przygotowania120 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa gulaszowa z wołowiną to sycąca, gęsta zupa z marchewką, ziemniakami, pomidorami i wołowiną, która świetnie sprawdzi się na pierwsze danie. Dodatek aromatycznych przypraw nada jej intensywnego smaku. Amatorom ostrego polecamy nie żałować pieprzu.

Składniki

  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 2 duże cebule, pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 g chudego rozbratla, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w 2-cm. kostkę
  • 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka papryki
  • ¼ łyżeczki nasion kminku
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 750 ml wywaru wołowego, najlepiej domowej roboty
  • 170 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
  • sól i pieprz
  • posiekana natka pietruszki, do przybrania

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa gulaszowa z wołowiną

  1. Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić cebulę oraz czosnek i często mieszając smażyć na małym ogniu 10 minut, aż zaczną się przyrumieniać.
  2. Włożyć do rondla kostki wołowiny i smażyć, mieszając, 5 minut, aż mięso przyrumieni się ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, paprykę, nasiona kminku, pomidory z puszki oraz wywar.
  3. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Delikatnie dusić pod przykryciem ok godzinę, aż wołowina zmięknie.
  4. Dodać ziemniaki i gotować kolejne 25 min.
  5. Sprawdzić, czy potrawa wymaga przyprawienia i podawać zupę w podgrzanych talerzach, posypaną natką pietruszki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.