Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zupa gulaszowa z wołowiną
120 min
średni
02.11.2023
Zupa gulaszowa z wołowiną to sycąca, gęsta zupa z marchewką, ziemniakami, pomidorami i wołowiną, która świetnie sprawdzi się na pierwsze danie. Dodatek aromatycznych przypraw nada jej intensywnego smaku. Amatorom ostrego polecamy nie żałować pieprzu.
Składniki
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 2 duże cebule, pokrojone w plasterki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 500 g chudego rozbratla, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w 2-cm. kostkę
- 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka papryki
- ¼ łyżeczki nasion kminku
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 750 ml wywaru wołowego, najlepiej domowej roboty
- 170 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
- sól i pieprz
- posiekana natka pietruszki, do przybrania
Jak zrobić zupa gulaszowa z wołowiną
- Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić cebulę oraz czosnek i często mieszając smażyć na małym ogniu 10 minut, aż zaczną się przyrumieniać.
- Włożyć do rondla kostki wołowiny i smażyć, mieszając, 5 minut, aż mięso przyrumieni się ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, paprykę, nasiona kminku, pomidory z puszki oraz wywar.
- Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Delikatnie dusić pod przykryciem ok godzinę, aż wołowina zmięknie.
- Dodać ziemniaki i gotować kolejne 25 min.
- Sprawdzić, czy potrawa wymaga przyprawienia i podawać zupę w podgrzanych talerzach, posypaną natką pietruszki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze