Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zupa krem z kalafiora
40min
średni
02.11.2023
Zupa krem z kalafiora to delikatna w smaku, lekka potrawa. Urozmaicona chrupiącymi grzankami może stanowić zarówno dobry wstęp do obiadu, jak i sycący, samodzielny posiłek.
Jak zrobić zupa krem z kalafiora
- Przekrój kalafiora na cztery, aby łatwo wyciąć twarde części. Odetnij je, a następnie pokrój różyczki na mniejsze części.
- Rozpuść masło na dużej patelni. Gdy zacznie się pienić, dodaj cebulę, zmniejsz ogień i smaż ją, regularnie mieszając. Kiedy się zeszkli, dodaj kalafior, przykryj patelnię i smaż przez kolejne 5-6 minut, potrząsając patelnią co jakiś czas.
- Dodaj mleko, lekko zwiększ ogień i gotuj na wolnym ogniu, częściowo przykryte, przez 20 minut, aż kalafior będzie wystarczająco miękki, by łatwo go zmiksować.
- Odstaw na 5-10 minut, a następnie zmiksuj partiami w blenderze lub robocie kuchennym.
- Potnij chleb w drobną kostkę. Rozpuść łyżkę masła na dużej patelni, wysyp kawałki chleba i smaż na średnim ogniu, aż uzyskasz złoty kolor. Kontynuuj mieszając, aby równomiernie je podsmażyć.
- Wysyp je na ręcznik kuchenny, aby wchłonął tłuszcz, lekko posól i wrzuć do zupy.
- Do zupy dołóż łyżkę śmietany. Posyp pietruszką, papryką i podawaj.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze