Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zupa meksykańska z kurczakiem
30min
średni
02.11.2023
Zupa meksykańska z kurczakiem to oparta na bulionie drobiowym i pomidorach zupa, z plasterkami piersi z kurczaka. Świetnie smakuje z nachosami lub tortillami – i tak właśnie polecamy ja podawać.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 4 ząbki czosnku, pokruszone
- 1 duże suszone chili, rozmiękczone we wrzącej wodzie na około 10 minut lub świeże
- ½ łyżeczki zmielonego kminku
- 400g pomidorów z puszki
- 1½ l bulionu z kurczaka
- 2 piersi z kurczaka w plasterkach
- sok z 2 limonek
- nachosy lub tortilla, posiekane awokado, limonka pokrojona na łódeczki, trochę czerwonej cebuli i kolendra – do podania
Jak zrobić zupa meksykańska z kurczakiem
- Rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż, następnie dodaj suszone chili, kminek, pomidory i bulion drobiowy. Gotuj przez chwilę, a następnie zblenduj, aż do gładkości.
- Przelej do garnka, a następnie doprowadź do wrzenia. Dodaj kurczaka, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez ok 10-15 minut, aż mięso będzie dobre.
- Dodaj sok z limonki i trochę przyprawy, a następnie przelej do misek. Umieść dodatki do podania na środku stołu, aby wszyscy mogli po nie sięgnąć.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze