Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Przepis na Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, grubo posiekana
  • czosnek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 450 g pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • świeża lub suszona bazylia (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

  1. W garnku stopić masło, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Pod koniec dodać też posiekany czosnek.
  2. Dodać porządną łyżkę mąki i, mieszając, podsmażać chwilę na małym ogniu.
  3. Dodawać stopniowo bulion, cały czas mieszając . Gdy cały bulion zostanie dodany, dodać pomidory i koncentrat.
  4. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu przez pół godziny do godziny, aż pomidory się całkiem rozpadną. W międzyczasie mieszać zupę kilka razy.
  5. Przetrzeć zupę przez sito do drugiego garnka, najlepiej za pomocą tyłu drewnianej łyżki. Wyciskać z resztek pomidorów wszystkie soki. Skórki i inne twarde części wyrzucić.
  6. Przetartą zupę-krem postawić znów na niewielkim ogniu, aby się podgrzała. Dodać bazylię, sól i pieprz do smaku.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.