Zupa Tom Yum

Przepis na Zupa Tom Yum
Czas przygotowania15min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Zupa Tom Yum to ostra, tajska zupa dla wszystkich lubiących orientalne smaki. Imbir, trawa cytrynowa i liście limonki to tylko niektóre ze składników nadających jej tego charakterystycznego smaku. Cały przepis znajdziesz poniżej.

Składniki

  • 700ml bulionu z kurczaka
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojona na duże kawałki
  • 5 grubych plasterków galangala lub imbiru
  • 3 korzenie kolendry lub 6 łodyg, plus liście do podania
  • 3 liście limonki
  • 6 dużych krewetek, bez skorupek
  • 3 łyżki tajskiego sosu rybnego
  • 6 małych papryczek chili, posiekanych
  • 4 łyżki soku z limonki
  • parę pieczarek

Promocje na składniki

Jak zrobić zupa tom yum

  1. Pieczarki pokrój w łódeczki lub grube plastry i podsmaż.
  2. Doprowadź bulion do wrzenia, w średniej wielkości garnku.
  3. Dodaj trawę cytrynową, galangal, kolendrę i liście limonki, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
  4. Dodaj krewetki, sos rybny, chilli, sok z limonki i pieczarki. Spróbuj i dopraw, a następnie udekoruj liśćmi kolendry i podawaj.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.