Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Zupa Tom Yum
15min
średni
02.11.2023
Zupa Tom Yum to ostra, tajska zupa dla wszystkich lubiących orientalne smaki. Imbir, trawa cytrynowa i liście limonki to tylko niektóre ze składników nadających jej tego charakterystycznego smaku. Cały przepis znajdziesz poniżej.
Spis treści:
Składniki
- 700ml bulionu z kurczaka
- 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojona na duże kawałki
- 5 grubych plasterków galangala lub imbiru
- 3 korzenie kolendry lub 6 łodyg, plus liście do podania
- 3 liście limonki
- 6 dużych krewetek, bez skorupek
- 3 łyżki tajskiego sosu rybnego
- 6 małych papryczek chili, posiekanych
- 4 łyżki soku z limonki
- parę pieczarek
Jak zrobić zupa tom yum
- Pieczarki pokrój w łódeczki lub grube plastry i podsmaż.
- Doprowadź bulion do wrzenia, w średniej wielkości garnku.
- Dodaj trawę cytrynową, galangal, kolendrę i liście limonki, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
- Dodaj krewetki, sos rybny, chilli, sok z limonki i pieczarki. Spróbuj i dopraw, a następnie udekoruj liśćmi kolendry i podawaj.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze