Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Żurek na gotowym zakwasie
30 min
średni
02.11.2023
Żurek na gotowym zakwasie to tradycyjny żurek, który możemy przygotować już w około 30 minut. Ta wielkanocna zupa, podana z jajkiem, kiełbasą i świeżym chlebem z chrupiącą skórką to sycące danie, które świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych świąt, a jednocześnie nie zabierze nam dużo czasu na swoje przyrządzenie.
Składniki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 450 g kiełbasy białej surowej lub parzonej
- 500 ml zakwasu żytniego do żurku
- 200 g wędzonego boczku
- 5 łyżek śmietany 18%
- 1 marchewka
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- majeranek, sól, pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 białej części pora, posiekanego
Jak zrobić żurek na gotowym zakwasie
- Jajka ugotuj na twardo (ok 8-10 min).
- Kiełbasę i boczek pokrój na plastry lub w sporą kostkę. Rozgrzej olej, wrzuć na patelnię i dobrze podsmaż ( ok 6 – 7 min).
- Dorzuć zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę, pora i marchewkę w plasterkach.
- Smaż jeszcze ok 3-4 min, aż cebula się zeszkli.
- Całość wrzuć do gotującego się bulionu warzywnego., przypraw i wrzuć wszystkie zioła. Gotuj ok 3-4 min, a następnie dolej zakwas.
- Gotuj parę minut sprawdzając czy marchewka jest miękka. Następnie przelej odrobinę zupy do szklanki i dolewaj powoli śmietanę, Kiedy cała już będzie zaprawiona, dolej ją do zupy.
- Żurek podawaj z pokrojonymi na części jajkami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze