Żurek na gotowym zakwasie

Przepis na Żurek na gotowym zakwasie
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Żurek na gotowym zakwasie to tradycyjny żurek, który możemy przygotować już w około 30 minut. Ta wielkanocna zupa, podana z jajkiem, kiełbasą i świeżym chlebem z chrupiącą skórką to sycące danie, które świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych świąt, a jednocześnie nie zabierze nam dużo czasu na swoje przyrządzenie.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić żurek na gotowym zakwasie

  1. Jajka ugotuj na twardo (ok 8-10 min).
  2. Kiełbasę i boczek pokrój na plastry lub w sporą kostkę. Rozgrzej olej, wrzuć na patelnię i dobrze podsmaż ( ok 6 – 7 min).
  3. Dorzuć zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę, pora i marchewkę w plasterkach.
  4. Smaż jeszcze ok 3-4 min, aż cebula się zeszkli.
  5. Całość wrzuć do gotującego się bulionu warzywnego., przypraw i wrzuć wszystkie zioła. Gotuj ok 3-4 min, a następnie dolej zakwas.
  6. Gotuj parę minut sprawdzając czy marchewka jest miękka. Następnie przelej odrobinę zupy do szklanki i dolewaj powoli śmietanę, Kiedy cała już będzie zaprawiona, dolej ją do zupy.
  7. Żurek podawaj z pokrojonymi na części jajkami.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.