
Żurek na gotowym zakwasie - przepis
Żurek na gotowym zakwasie to tradycyjny żurek, który możemy przygotować już w około 30 minut. Ta wielkanocna zupa, podana z jajkiem, kiełbasą i świeżym chlebem z chrupiącą skórką to sycące danie, które świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych świąt, a jednocześnie nie zabierze nam dużo czasu na swoje przyrządzenie.

Składniki
1 litr bulionu warzywnego
450 g kiełbasy białej surowej lub parzonej
500 ml zakwasu żytniego do żurku
200 g wędzonego boczku
2 ziarna ziela angielskiego
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
1/2 białej części pora, posiekanego
Jak zrobić Żurek na gotowym zakwasie
1
Jajka ugotuj na twardo (ok 8-10 min).
2
Kiełbasę i boczek pokrój na plastry lub w sporą kostkę. Rozgrzej olej, wrzuć na patelnię i dobrze podsmaż ( ok 6 – 7 min).
3
Dorzuć zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę, pora i marchewkę w plasterkach.
4
Smaż jeszcze ok 3-4 min, aż cebula się zeszkli.
5
Całość wrzuć do gotującego się bulionu warzywnego., przypraw i wrzuć wszystkie zioła. Gotuj ok 3-4 min, a następnie dolej zakwas.
6
Gotuj parę minut sprawdzając czy marchewka jest miękka. Następnie przelej odrobinę zupy do szklanki i dolewaj powoli śmietanę, Kiedy cała już będzie zaprawiona, dolej ją do zupy.
7
Żurek podawaj z pokrojonymi na części jajkami.
Tags:
LidiaKa