żurek

Żurek na gotowym zakwasie - przepis

Żurek na gotowym zakwasie to tradycyjny żurek, który możemy przygotować już w około 30 minut. Ta wielkanocna zupa, podana z jajkiem, kiełbasą i świeżym chlebem z chrupiącą skórką to sycące danie, które świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych świąt, a jednocześnie nie zabierze nam dużo czasu na swoje przyrządzenie.

żurek

Składniki

1 litr bulionu warzywnego

450 g kiełbasy białej surowej lub parzonej

500 ml zakwasu żytniego do żurku

200 g wędzonego boczku

5 łyżek śmietany 18%

1 marchewka

2 ziarna ziela angielskiego

1 liść laurowy

majeranek, sól, pieprz

2-3 ząbki czosnku

1 cebula

1/2 białej części pora, posiekanego

Jak zrobić Żurek na gotowym zakwasie

1

Jajka ugotuj na twardo (ok 8-10 min).

2

Kiełbasę i boczek pokrój na plastry lub w sporą kostkę. Rozgrzej olej, wrzuć na patelnię i dobrze podsmaż ( ok 6 – 7 min).

3

Dorzuć zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę, pora i marchewkę w plasterkach.

4

Smaż jeszcze ok 3-4 min, aż cebula się zeszkli.

5

Całość wrzuć do gotującego się bulionu warzywnego., przypraw i wrzuć wszystkie zioła. Gotuj ok 3-4 min, a następnie dolej zakwas.

6

Gotuj parę minut sprawdzając czy marchewka jest miękka. Następnie przelej odrobinę zupy do szklanki i dolewaj powoli śmietanę, Kiedy cała już będzie zaprawiona, dolej ją do zupy.

7

Żurek podawaj z pokrojonymi na części jajkami.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X