Rolada biszkoptowa z jagodami

Przepis na Rolada biszkoptowa z jagodami
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Rolada biszkoptowa z jagodami to słodko-kwaskowe ciasto, które smakuje i wygląda wyśmienicie. Posypane białym cukrem pudrem granatowo-fioletowe jagody wyglądają przepięknie. Taki deser zadowoli zarówno gości, jak i domowników.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić rolada biszkoptowa z jagodami

  1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować blachę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jajka ubijać z cukrem i solą w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą. Rozsiać na masie połowę mąki i ostrożnie wymieszać trzepaczką do piany. To samo zrobić z drugą połową mąki i na koniec dodać łyżkę letniej wody.
  3. Wylać ciasto na blachę do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 10–12 minut, aż stanie się złotożółte. Ciasto powinno przy tym znacznie wyrosnąć i zrobić się pulchne.
  4. Wyłożyć gotowy biszkopt na duży arkusz papieru do pieczenia, odwracając blachę do góry dnem. Ostrożnie oderwać papier, na którym piekło się ciasto.
  5. Stwardniałe brzegi odkroić. Naciąć lekko płat ciasta wzdłuż krótszego brzegu (w odległości 2,5 cm od brzegu), wówczas zwijanie będzie łatwiejsze.
  6. Zwinąć niezbyt ściśle płat ciasta wraz z papierem do pieczenia. Ułożyć do wystudzenia na drucianej podstawce tak, by koniec zwiniętego płata znajdował się pod spodem.
  7. Rozwinąć płat biszkoptu, usunąć papier. Ubić na sztywno śmietanę. Twarożek wymieszać z bitą śmietaną. Równomiernie rozłożyć krem na biszkopcie, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu z każdej strony. Rozłożyć owoce na kremie, zostawiając kilka do przystrojenia gotowej rolady.
  8. Zwinąć biszkopt, zaczynając od szerszego brzegu. Koniec płata powinien znaleźć się znów pod spodem, gdy rolada zostanie ułożona na paterze. Na koniec posypać ją cukrem pudrem i przystroić pozostałymi owocami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.