Sos serowy do nachos

Przepis na Sos serowy do nachos
Czas przygotowania20min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Sos serowy do nachos to dodatek, który sprawdzi się podczas każdej nocy filmowej czy serialowej. Można maczać w nim nie tylko tradycyjne nachosy, ale także zwykłe chipsy i inne suche przekąski.

Składniki

  • 100g dojrzałego cheddaru, startego
  • 50 g czerwonego Leicestera, startego (ewentualnie inny, twardy ser)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • kilka kropli sosu Tabasco
  • 200g zwykłych chipsów nachosów
  • 3 dymki, drobno pokrojone
  • 1 chili/jalapeño, w plasterkach (opcjonalnie)
  • garść liści kolendry (opcjonalnie)
  • kwaśna śmietana, do podania (opcjonalnie)

Promocje na składniki

Jak zrobić sos serowy do nachos

  1. Wymieszaj sery, mąkę kukurydzianą, śmietanę i syrop klonowy w rondlu, stawiając go na małym ogniu.
  2. Kontynuuj mieszanie – przez jakiś czas może się rozwarstwiać lub wyglądać na zbrylony, ale w końcu się ładnie roztopi. Dopraw do smaku Tabasco. Utrzymuj ciepły, aby nie stężał.
  3. Podgrzej nachosy w piekarniku.
  4. Wrzucić chipsy na talerz i polej sosem serowym.
  5. Posyp cebulką, jalapeño (jeśli używasz) i kolendrą.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.