Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Warzywa zapiekane z serem
60 min
średni
Warzywa zapiekane z serem to uniwersalna i prosta propozycja obiadowa. Zapiekanka z pomidorków cherry, cukinii i pieczarek, przykryta sosem śmietanowym i warstwą stopionego, żółtego sera jest sycąca i smakowita. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 50 g serka naturalnego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 10 g roztopionego masła
- 50 g sera żółtego, drobno startego
- sól i pieprz
- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 tacka pieczarek, w połówkach
- 500 g pomidorków cherry, żółtych i czerwonych, w połówkach
- ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- łyżeczka ziaren sezamu
Jak zrobić warzywa zapiekane z serem
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ułożyć warzywa w naczyniu żaroodpornym, wymieszać i przyprawić.
- W misce lekko utrzeć mleko z serkiem naturalnym i śmietaną. Polać warzywa tą mieszaniną.
- Przykryć folią aluminiową i piec ok 1/2 godziny, aż warzywa zmiękną.
- Wymieszać masło z serem i przełożyć na wierzch zapiekanki.
- Wstawić z powrotem do piekarnika, tym razem nie przykrywając folią, i piec jeszcze ok 5-8 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się chrupiący i się przyrumieni. Podawać na gorąco, posypaną sezamem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze