Ziemniaki puree z solą cebulową

Przepis na Ziemniaki puree z solą cebulową
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ziemniaki puree zapieczone z serkiem śmietankowym, śmietaną i mlekiem, przyprawione solą cebulową to puszyste i delikatne puree. Stanowią idealny dodatek do obiadu, zarówno mięs: wieprzowiny, wołowiny czy drobiu, jak i ryb czy warzyw.

Składniki

  • 2,2 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 170 g serka śmietankowego
  • 230 g śmietany
  • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
  • 2 łyżeczki soli cebulowej
  • mielony czarny pieprz do smaku

Promocje na składniki

Jak zrobić ziemniaki puree z solą cebulową

  1. W dużym garnku dobrze wymieszać tłuczone ziemniaki z serkiem, śmietaną, mlekiem i solą cebulową. Dodać pieprz do smaku i wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
  2. Piec pod przykryciem w temperaturze 165°C przez 30 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.