Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ziemniaki puree z solą cebulową
35 min
średni
02.11.2023
Ziemniaki puree zapieczone z serkiem śmietankowym, śmietaną i mlekiem, przyprawione solą cebulową to puszyste i delikatne puree. Stanowią idealny dodatek do obiadu, zarówno mięs: wieprzowiny, wołowiny czy drobiu, jak i ryb czy warzyw.
Składniki
- 2,2 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- 170 g serka śmietankowego
- 230 g śmietany
- 120 ml (1/2 szkl.) mleka
- 2 łyżeczki soli cebulowej
- mielony czarny pieprz do smaku
Jak zrobić ziemniaki puree z solą cebulową
- W dużym garnku dobrze wymieszać tłuczone ziemniaki z serkiem, śmietaną, mlekiem i solą cebulową. Dodać pieprz do smaku i wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
- Piec pod przykryciem w temperaturze 165°C przez 30 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze